Al carrer Nou de la Rambla cantonada amb Lancaster hi havia el Museu Roca a principis del segle XX. Alfonso Zarzoso, director del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya, explica al Va passar aquí que Francesc Roca va començar amb una barraca de fira al Paral·lel fins que va deixar la itinerància per establir-se físicament a Nou de la Rambla.
L’exposició de l’anatomia
Francesc Roca, assenyala Zarzoso, “era un ventríloc i un mag“. Va començar la seva carrera al món de les varietats a finals del segle XIX amb un espectacle itinerant. Durant els anys de la Primera Guerra Mundial, destaca Zarzoso, Roca tenia una barraca de fira al Paral·lel, amb un espectacle que combinava màgia, ventrilòquia, activitats musicals, col·leccions de figures de cera i projeccions amb llanterna màgica.
Quan Francesc Roca funda el Museu Roca a Nou de la Rambla incorpora col·leccions anatòmiques i projeccions cinematogràfiques. En aquestes col·leccions, explica Zarzoso, hi ha cossos de dona nus on es mostren alguns òrgans del cos. Després de la Guerra Civil, destaca Zarzoso, “la nova moral de la dictadura franquista” va fer desaparèixer el museu.
La col·lecció amagada
La col·lecció va quedar amagada en un pis fins als anys vuitanta, quan un antiquari la va treure a la llum. La mostra es va reubicar al Mercantic de Sant Cugat, on es va fer una exposició dividida en dues parts, una dedicada al teatre i l’altra a l’anatomia. Actualment la meitat de la col·lecció es troba en mans de l’Institut del Teatre i l’altra meitat la té un col·leccionista belga.