A l’edifici Miramar, a Montjuïc, abans hi havia els estudis de Televisió Espanyola a Barcelona. En aquest espai va debutar el 1971 com a realitzadora Mercè Vilaret, una de les pioneres de la televisió a Catalunya. Lluís Maria Güell, productor, realitzador i director de cinema, era company de feina de Vilaret i en repassa la trajectòria en aquest Va passar aquí.
Carta al ministre Fraga
Güell explica que Vilaret va entrar a la televisió després d’enviar una carta al ministre d’Informació i Turisme, Manuel Fraga. Aquest escrit, assenyala Güell, “devia tenir molta gràcia i picardia per part de la Mercè perquè quan el ministre el va veure va ser benevolent”.
Vilaret va començar a treballar a TVE el 1964, primer com a ajudant de realització i a partir del 1971 ja com a realitzadora. Va dirigir més de 200 produccions de gèneres molt diversos: dramàtics, programes infantils, musicals, reportatges i transmissions en directe.
Güell recorda que juntament amb Vilaret van fer un programa de ficció protagonitzat per Rosa Maria Sardà que es deia Les nits de la tieta Rosa. Güell destaca que Vilaret era “molt didàctica en la seva manera de fer i li agradava molt el pla seqüència“. També remarca que “tenia molt sentit de l’humor”.
L’anècdota del missatge del rei
Entre les anècdotes que Güell va viure a la feina amb Vilaret, recorda la seqüència d’un documental que va fer en una llar d’avis en què estaven asseguts veient la salutació del rei Joan Carles el dia de Nadal. Mentre s’escoltava la veu del rei dient “És un dia de família, ens reunim i ens estimem molt”, anava ensenyant “els pobres avis que estaven allà asseguts i que havien estat abandonats per la seva família“. Aquesta seqüència en què “el muntatge és genial”, explica Güell, “és molt de Mercè Vilaret”.