A la cantonada de Pau Claris amb Consell de Cent s’alça l’edifici de l’Institut Jaume Balmes. Daniel Solé Lladós, exalumne de l’Institut Jaume Balmes i historiador, explica al Va passar aquí que aquest centre educatiu “és el primer institut de Barcelona i el darrer edifici del GATCPAC (Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània)”.
Un institut amb arrels universitàries
Solé assenyala que l’Institut Jaume Balmes es va crear el 1845 en el marc del pla Pidal i va néixer sota el paraigua de la Universitat de Barcelona, un fet que va marcar la seva trajectòria inicial per la falta d’un edifici propi.
“La situació era tan precària que, en diverses ocasions, van sentir sorolls i van haver de desocupar les aules per perill d’ensorrament”, detalla Solé. Aquesta precarietat es va mantenir fins a la Segona República, quan es van posar les bases per construir una nova seu per a l’institut.
Un projecte del GATCPAC amb modificacions
L’arquitecta Glòria Bassegoda Villagrasa, presidenta de l’AFA de l’Institut Jaume Balmes, assenyala que l’edifici actual es va projectar el 1936, però no es va inaugurar fins al 1942. “Els autors van ser Francesc Perales i Josep González, arquitectes del GATCPAC especialistes en arquitectura escolar”, explica. Tot i tenir els trets característics del moviment racionalista —volums nets, lluminositat i funcionalitat—, s’hi van fer modificacions que van alterar l’estructura original.
Per exemple, hi ha finestres de diferents dimensions perquè, inicialment, alguns espais tenien usos específics, com laboratoris o l’habitatge del porter, apunta Bassegoda. Amb el temps, aquests canvis han fet perdre part de la coherència original del disseny.
D’altra banda, Daniel Solé reivindica el valor històric de l’edifici i la seva connexió amb l’ensenyament públic: “El Jaume Balmes és l’institut més antic de Barcelona, però ha arribat als nostres dies amb la vitalitat i l’impuls que té l’educació al nostre país“. Afegeix que “una cosa que va començar al segle XIX és fonamental per al segle XXI, per la formació de les nostres generacions futures”.