Al barri del Coll, a la Finca Sansalvador, al passeig de la Mare de Déu del Coll, 79 es va descobrir durant la segona dècada del segle XX, un aigua considerada medicinal i miraculosa. L’amo de la finca la va comercialitzar durant anys amb el nom d’Aigua radial.

Aigua amb radi

L’any 1909, el doctor Sansalvador li va encarregar a l’arquitecte Josep Maria Jujol la construcció d’una casa pels caps de setmana a la seva finca del passeig de la Mare de Déu del Coll, 79. També li va fer construir un pou. L’aigua va sortir a uns 40 metres de profunditat.

En analitzar l’aigua trobada, van detectar que contenia traces de radi, un element químic radioactiu que havia descobert recentment Marie Curie. Al contrari del que podria semblar, això els va fer pensar que aquesta aigua podria tenir propietats medicinals.

Sansalvador va crear la Companyia d’Aigua Radial i va comercialitzar l’aigua amb radi a través de farmàcies i botigues de Barcelona. Aquesta aigua també es podria prendre a la seva finca, amb un got, directe del brollador.

De l’èxit al fracàs

L’aigua amb radi es va fer molt popular i va tenir molt d’èxit. Però un dia el pou es va assecar. Sansalvador havia invertit força diners en la construcció del pou i en els accessos per a l’embotellament industrial i aquest contratemps el va deixar sense recursos econòmics. A conseqüència, la construcció de la casa es va aturar i es va quedar a mitges, com explicava Josep Maria Contel, membre del taller d’història de Gràcia al 2018 en aquest capítol del ‘va passar aquí.’

La casa a mitges i la Torre Queralt

La Finca de Santsalvador és una obra modernista de Josep Maria Jujol, construïda entre 1909 i 1910. Jujol també va construir les dues coves d’accés al pou.

VPA aigua radialfinca santsalvador
Actualment, la casa a mig fer de Santsalvador encara es manté intacta

Per intentar pal·liar la delicada situació econòmica, Sansalvador va fer construir uns metres més enllà un petit bloc de pisos per llogar, conegut com la Torre Queralt.

La mala sort de Sansalvador

El doctor Sansalvador treballava a l’Aliança, una institució mèdica obrera i benèfica, de la qual n’era el cap de Ginecologia. També era el president de l’Acadèmia de Ginecologia de Barcelona. Però malgrat aquesta destacada posició social i laboral, la ruïna de l’aigua radial el va obligar a adaptar la casa del porter de la finca com a residència pels caps de setmana.

L’any 1932, Sansalvador es va tallar mentre operava un pacient. La ferida es va infectar i li va causar la mort. El seu final va ser tan desafortunat com la història de l’aigua amb radi.

Actualment, la finca Sansalvador que amaga unes grutes subterrànies és propietat de l’Ajuntament i hi ha la seu del Taller d’Història de Gràcia.