Poeta, prosista, periodista, traductor i advocat. Joan Maragall va ser una de les figures més influents del seu temps i se’l considera el gran poeta del Modernisme català. Esther Vilar, directora de l’Arxiu Joan Maragall, en recorda la història.

Infància de Joan Maragall

Joan Maragall va viure al carrer d’Alfons XII, 79, però havia nascut al barri de Santa Caterina. El seu pare va obrir un petit negoci tèxtil als baixos de casa seva on tenia unes quantes dones cosint. El negoci va créixer i va arribar a ser un empresari tèxtil important. El pare de Joan Maragall volia que el seu fill seguís amb el negoci familiar i el va incorporar a l’àrea d’administració. Però ell s’hi va resistir molt i ho va passar molt malament. En aquella època, estava molt influenciat per la poesia romàntica i li atreia la vida bohèmia i literària. Finalment, el pare va cedir, li va permetre matricular-se a la universitat i Joan Maragall va estudiar la carrera de dret.

Primeres publicacions i periodisme

El dia que es va casar, els seus amics li van regalar el que seria el primer llibre imprès dels seus poemes. Però el primer llibre publicat per ell mateix no va arribar fins al 1895, ‘Poesies de Joan Maragall’. En aquesta època ja treballava al ‘Diari de Barcelona‘ com a secretari personal del seu director, en Josep Mañé i Flaquer. Un dia, Mañé i Flaquer li va demanar la redacció d’un acta i allà va descobrir el seu talent. A partir d’aleshores, va passar a la redacció i es va convertir en el primer periodista modern.

Maragall es va instal·lar a la casa del carrer d’Alfons XII l’estiu del 1899. Hi va anar amb les seves primeres cinc filles i hi va viure fins a l’any que va morir, el 1911.

‘La vaca cega’, ‘Oda a Espanya’…

El juliol del 1904, Maragall va ser elegit president de l’Ateneu Barcelonès i en el discurs inaugural va llegir ‘Elogi de la poesia’, el text en què desgrana la seva teoria literària coneguda com ‘La paraula viva’.

Maragall era humanista, espiritual, catalanista, religiós i va ser l’introductor al país d’autors com Nietzche o Goethe. L’any 1904 va ser proclamat Mestre en Gai Saber en guanyar les tres categories del Jocs Florals.

Joan Maragall és autor de poesies tan conegudes com ‘La vaca cega’, ‘La sardana’, ‘El cant espiritual’, ‘L’oda infinita’, ‘El comte Arnau’ o ‘Oda a Espanya’.

Records de família

Pere Maragall, net de Joan Maragall, recorda que el seu pare va néixer el mateix any que va morir el seu avi, així que no el va conèixer. Però li va transmetre un primer record d’infantesa: un dia, tota la família esperava l’arribada de “la voluntat”. Els petits es preguntaven què devia ser allò de “la voluntat”. Finalment, va arribar una escultura, un bust de Josep Clarà que l’artista va regalar a la família en agraïment d’un poema que Joan Maragall li havia dedicat i que es deia ‘La voluntat’. Pere Maragall explica que els mobles de la planta baixa es mantenen com quan Joan Maragall va morir. Això és gràcies a l’àvia Clara, que va fer una feina important de conservació.

Un dels nets de Joan Maragall, Pasqual Maragall i Mira, va ser alcalde de Barcelona i president de la Generalitat entre 2003 i 2006.

La casa de Joan Maragall és oberta al públic des de l’any 1993. A la Casa Museu es fan visites guiades i a l’Arxiu Maragall s’hi conserva tota la documentació del poeta, que forma part de la Biblioteca de Catalunya.