
La situació geogràfica de Barcelona i la seva natural predisposició a les relacions comercials i humanes amb pobles i persones d’arreu, han fet que la ciutat hagi desenvolupat, al llarg dels segles, tota mena de mitjans de transport i les infraestructures corresponents.
Barcelona, a més, ha estat pionera en el transport marítim, terrestre, ferroviari i aeri. Aquí es va crear la flota més poderosa del Mediterrani al segle XIII; es va fer el primer submarí; es va construir el primer cotxe a motor d’explosió; es va fer el primer viatge en tren de la península, i va tenir lloc el primer vol de l’estat.
‘Va passar aquí’ ens convida a repassar alguns dels esdeveniments i avenços clau en la història del transport a Barcelona.
Transport marítim
El mar ha estat el punt natural d’intercanvi de mercaderies de Barcelona des del temps dels grecs i els romans. També ha estat el punt de partida de les conquestes militars i econòmiques de l’època medieval, i del comerç amb Amèrica, més tard. Més modernament, ha servit per distribuir a tot Europa mercaderies arribades en contenidors d’arreu i com a punt d’entrada de milions de turistes. El transport marítim, per tant, ha estat clau en el desenvolupament econòmic i social de la ciutat.
- Les Drassanes Reials. L’edifici de les Reials Drassanes, actualment seu del Museu Marítim de Barcelona, va ser construït per Pere el Gran al segle XIII per fer-hi les galeres que havien de defensar el comerç i els interessos polítics de Catalunya al Mediterrani.
- El primer vaixell a motor d’hèlix. El 17 de juny del 1543, va tenir lloc a les platges de Barcelona la primera prova d’un vaixell propulsat amb hèlix.
- El primer viatge de l’Ictineo. El primer viatge del submarí construït per Narcís Monturiol va tenir lloc el setembre del 1884 al port de Barcelona.
- Les Golondrines, Barcelona des del mar. Les famoses embarcacions de Barcelona són al port de la ciutat des de finals del segle XIX i fa gairebé 100 anys que el negoci és regentat per la família Roca.
- President Macià, el primer vaixell escola. Amb l’esclat de la Guerra Civil, un iot de luxe es va convertir en el primer vaixell escola que ha tingut Catalunya.
- Dels pailebots a la Transmediterranea. Als anys 50, els ferris van revolucionar el transport de mercaderies entre Barcelona i les Balears.
- Els primers contenidors del port. El 1968 va arribar al moll d’Espanya, on avui hi ha L’Aquàrium i el Maremagnum, el primer contenidor del Mediterrani. Fins a aquell moment, tot es pujava als vaixells a l’engròs, amb grues i passarel·les.
Transport ferroviari
Barcelona també pot dir amb orgull que ha estat pionera del transport ferroviari. D’aquí va sortir, el 1848, la primera línia de tren de la península, que anava de Barcelona a Mataró. A més, la ciutat ha apostat des del principi pel metro o els tramvies, recuperats fa pocs anys.
- La història ferroviària de Barcelona. Davant de la zona de reparació de combois de trens que hi ha al barri de Baró de Viver, l’historiador ferroviari Alfred Puig fa un resum dels moments crucials de la història ferroviària a la nostra ciutat.
- Sants, estació central. El que va ser un encreuament de carrils ferroviaris es va convertir, gairebé per casualitat, en la principal estació de Barcelona, el 1855.
- El Tramvia Blau del Tibidabo. El Tramvia Blau va ser inaugurat l’any 1901 juntament amb el funicular del Tibidabo. L’objectiu era permetre a les classes benestants pujar al Parc d’Atraccions per respirar aire pur, fugint del fum de les fàbriques.
- La primera línia del metro de Barcelona: Catalunya-Lesseps. La primera línia de metro data del 30 de desembre del 1924 i va ser l’embrió de l’actual Línia 3, la verda. L’anomenada línia dos va ser la segona a entrar en funcionament un parell d’anys més tard, el 1926, i connectava l’estació d’Aragó amb l’edifici de Correus actual. La tercera línia es va anomenar El Transversal, cobria un tram de l’L1 actual, la vermella.
- Els primers trens i l’home del sac. La llegenda de l’home del sac té relació amb l’arribada dels primers trens, que es van veure com una amenaça al negoci de les diligències.
- L’accident de tren més greu. El 1925 i 1939, a la mateixa corba del trajecte ferroviari que passa per Sarrià, va tenir lloc els dos accidents de tren més greus de la història de la ciutat.
- Correus, l’estació ancorada en el passat. L’antiga estació de metro de Correus, inaugurada el 1934, és l’estació fantasma més ben conservada.
- Els primers berenadors de les Planes. L’arribada del tren a les Planes va convertir una zona de boscos en el centre d’esbarjo preferit dels barcelonins.
- L’arribada del Sevillano. Als anys 50 i 60, milers de migrants del sud van arribar a Barcelona en tren buscant un futur millor. Al tren que els duia li deien el Sevillano.
- El nou tramvia de la Diagonal. El tramvia es va reintroduir a Barcelona en la seva versió moderna l’any 1996, amb una prova pilot que va durar dos anys.
Transport aeri
Barcelona ha estat sempre enamorada del seu cel. Aquí es va fer el primer vol a motor de la península i els barcelonins sempre han estat entusiastes seguidors dels espectacles aeris, ja fossin amb avions, amb zepelins o amb globus aerostàtics. L’aeroport del Prat ha aspirat a convertir-se en un gran aeroport internacional, primer de zepelins i, després, d’avions, però no sempre ha tingut el suport necessari.
- El primer vol a motor de l’estat, a Can Tunis. L’any 1910 es va fer a l’antic hipòdrom de Can Tunis, al costat del passeig de la Zona Franca, el primer vol en avió de la península.
- L’aeroport de Barcelona-el Prat, una antiga granja. Els orígens de l’aeroport de Barcelona es remunten el 1916 i estan estretament lligats a la creació de la primera empresa dedicada a l’aeronàutica de Catalunya, la Pujol Comabella i Companyia.
- El Graf Zeppeli, al cel de Barcelona. El cel de la ciutat va ser solcat durant anys per un dirigible immens que va deixar bocabadats els barcelonins: el Graf Zeppelin.
- L’ensurt del capità Puig. L’afició pels globus aerostàtics va començar a Barcelona al segle XIX amb espectacles públics a la plaça de toros d’El Torín. Als anys 30 del segle XX, l’afició era molt gran. Josep Puig i Rocafort, el capità Puig, feia exhibicions cada diumenge al parc de Piscines i Esports.
- La Barcelona telefèrica. Els telefèrics de Montjuïc han estat peces fonamentals en la transformació de la muntanya i la seva relació amb la ciutat. El primer telefèric de la muntanya de Montjuïc es va projectar als anys 20 amb motiu de l’Exposició Universal de Barcelona del 1929. Es va inaugurar el 1931.
Transport rodat
Barcelona ha vist rodar cotxes pels seus carrers des del primer moment que aquests nous invents van començar a aparèixer a les grans exposicions universals. A la ciutat hi ha hagut inventors i grans emprenedors industrials relacionats amb el món del motor. Aquesta fal·lera pels cotxes es va traslladar ràpidament al món de l’esport i a Barcelona s’hi han celebrat moltes i importants curses de cotxes i de motos.
També el transport públic i col·lectiu ha estat precoç a la ciutat, necessitada de traslladar els treballadors al ritme que exigien els nous temps de la industrialització.
- La història del cotxe a Barcelona. A Barcelona, el primer cotxe va començar a circular el 1889. L’any 1900 hi havia 12 cotxes censats a tota la ciutat, i el 1907 ja n’hi havia 110 recorrent els carrers.
- El Bonet, el primer cotxe a motor d’explosió. Cap a l’estiu del 1890, Bonet va estrenar el seu cotxe al passeig de Gràcia. La sorpresa dels vianants que van veure passar un carruatge sense cavalls devia ser majúscula.
- La Villalbí, la primera moto fabricada a l’estat espanyol. L’any 1903, Miquel Villalbí va crear la primera moto fabricada íntegrament a l’estat espanyol.
- Cotxes David, l’invent que va donar nom a unes galeries. Cap al 1910, una colla d’amics van crear una fàbrica de cotxes petits però amb molta empenta.
- Els primers taxis de Barcelona. Els primers taxis que van circular per Barcelona ho van fer a principis del segle XIX. Servien per desplaçar-ser a les poblacions veïnes com Sants i Sant Andreu.
- La diada dels Tres Tombs. Els Tres Tombs és una festivitat dedicada a Sant Antoni Abat, patró dels animals i dels traginers, que està molt arrelada al barri de Sant Andreu des de temps immemorials.
- El primer autobús. Va començar a funcionar el 12 d’agost del 1906 i feia el trajecte entre la plaça de Catalunya i la plaça de Trilla, a Gràcia.
- La història dels busos londinencs a Barcelona. El 1922, la Companyia General d’Autobusos va importar els famosos busos londinencs, d’un i dos pisos i color vermell.
- Els embussos de trànsit a Barcelona ja existien fa un segle. A la dècada del 1880, molts es concentraven a l’avinguda d’Icària o a la carretera de Mataró, actualment carrer de Pere IV. El 1905, un gran embús va afectar 200 carros.
- La pedrera, el primer pàrquing subterrani de Barcelona. El primer aparcament subterrani va ser ideat l’any 1912 per l’arquitecte Antoni Gaudí a la Casa Milà, La Pedrera. Era un pàrquing per a carruatges de cavalls i automòbils de motor.
- Galbas, nissaga de transportistes. Una de les empreses de transport més antigues de Barcelona. Transports Galbas, de la Sagrera, ha passat de tenir mules a tenir camions.
- La primera cursa de cotxes. El circuit del Parc de la Ciutadella va ser l’escenari de la primera cursa d’automòbils de l’estat, el 1899.
- La primera cursa de motos a Barcelona. Va tenir lloc l’any 1899 entre el passeig de Sant Joan, a la cruïlla amb Rosselló, i la plaça de Tetuan.
- El cotxe català que va desbancar el Rolls-Royce. La Hispano Suiza, fundada a Barcelona el 1904, fabricava cotxes de luxe i competició, així com motors d’aviació.
- La pujada a la Rabassada. Es va començar a celebrar l’any 1922 i es va fer fins al 1983.
- El 600, el cotxe d’una època. L’any 1957 es va produir el primer 600. Aquest utilitari es va convertir en una revolució econòmica i social.
- El segrest del bus de Torre Baró. El 1978, un conductor d’un autobús va liderar el segrest del comboi per reclamar transport públic a Torre Baró.
- L’última cursa de F1 al circuit de Montjuïc. Un accident l’any 1975 va marcar el final de la cursa.
- Les rondes, l’obra més olímpica. Els Jocs Olímpics de Barcelona van permetre crear les infraestructures viàries que van canviar per sempre el trànsit de la ciutat. Les rondes són els nus viari més complex de la xarxa de carreteres que l’envolten.
- El futur de la mobilitat. Seat estudia noves formes de mobilitat per la ciutat. Algunes propostes per intentar afavorir el trànsit de la ciutat.
Correu postal
Menció a part es mereix el correu postal. Els professionals de repartir cartes i paquets es van organitzar des de ben aviat a Barcelona, ja al segle XV. La feina es feia, en aquells temps, a cavall i aquest sistema es va mantenir a la ciutat fins al 1871. A poc a poc, va ser substituït per les diligències, encara a cavall, i més tard, pels trens. Però de Barcelona també va sortir el primer correu submarí!
- La història de Correus a Barcelona. El 1756 van començar a treballar els 12 primers carters de la ciutat.
- La capella d’en Marcús, la confraria dels carters. El gremi de Correus es va començar a organitzar d’una manera consistent el 1417, i de seguida va agafar com a seu la confraria de la capella d’en Marcús.
- L’última casa de postes. Al centre de la ciutat es manté l’edifici que va ser l’última casa de postes pel correu que es desplaçava a cavall. Va tancar el 1871.
- El primer correu submarí. El primer correu submarí del món va sortir del Moll de la Fusta, a Barcelona, el 1938. Tenia com a objectiu aconseguir finançament per a la República.