Escolta aquesta notícia

A l’avinguda del Tibidabo, 36, hi ha l’edifici que va acollir el Foyer du Français Antifasciste durant la Guerra Civil. Ester Boquera Diago, experta en el Comissariat de Propaganda, explica al Va passar aquí que la Generalitat de Catalunya va crear aquesta institució, que era un local social pels francesos que van venir a combatre per la República. L’objectiu era que els francesos “se sentissin ben atesos” perquè “la propaganda franquista acusava el bàndol republicà” de no tractar bé els combatents estrangers.

Una institució d’acolliment i propaganda

Boquera assenyala que al Foyer du Français Antifasciste els francesos que estaven de pas per Barcelona tenien un espai on trobar-se, conversar, jugar a cartes o escacs i habitacions on descansar. França, remarca Boquera, va ser un dels països en els quals la Generalitat, a través del Comissariat de Propaganda, va centrar més esforços en l’àmbit propagandístic.

Entre les iniciatives del Foyer, Boquera destaca la creació de L’Avant-Garde, un diari “que s’enviava gratuïtament als combatents francesos que estaven al front”. També es podia comprar als quioscos de Barcelona per 25 cèntims. Era un diari que estava escrit en francès i que reproduïa alguns articles de la premsa antifeixista, a més de l’activitat pròpia del Foyer. La creació de segells també va ser una de les activitats d’aquesta institució.

Més de 600 combatents i 4.000 àpats

El Foyer du Français Antifasciste es va crear el gener del 1937 i al cap de sis mesos, explica Boquera, hi havien passat més 600 combatents, sobretot francesos, i s’havien servit uns 4.000 àpats. El maig del 1937 la part més social d’aquest Foyer es va traslladar al passeig de Gràcia i a l’avinguda del Tibidabo només es van quedar les cambres de repòs per als combatents ferits.

Boquera destaca que “a mesura que avançava la guerra, el Foyer va anar perdent la força inicial”. La seva publicació pròpia, L’Avant-Garde, es va deixar de publicar l’octubre del 1938, coincidint amb la sortida dels brigadistes internacionals de la zona republicana.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a