A la confluència de la Diagonal amb el passeig de Sant Joan, hi ha un mussol que ha sobreviscut a moltes vicissituds.

Indultat per la seva qualitat

El mussol de la Diagonal és un antic rètol comercial lluminós que en algun moment va ser il·legal perquè trencava la normativa i no seguia les pautes dels edificis del barri. Però el temps (i l’Ajuntament) l’ha acabat indultant i, a més, ha estat restaurat.

El mussol anunciava una empresa que feia rètols, Rótulos Roura. Potser per això, s’hi van escarrassar. Probablement, la seva qualitat li hagi valgut l’indult. És un cas similar al del toro d’Osborne.

Joaquim Jover, propietari de l’edifici del mussol, explica que l’Ajuntament el va indultar l’any 2004. La propietat va decidir, aleshores, renovar-lo i posar-lo al dia perquè lluís com cal. No seria la darrera restauració.

Sense ulls

L’agost del 2011, el mussol va perdre els ulls a causa d’una forta ventada. Algunes parts van arribar al carrer, a més de 150 metres de distància. Els bombers van haver de recollir els trossos que quedaven per evitar mals majors. A partir de l’accident, va caldre renovar el mussol i la seva estructura de cap a peus.

A Barcelona hi ha altres elements visuals que s’han conservat. Un exemple és el termòmetre de can Clotet, al portal de l’Àngel, que segurament tampoc no complia la normativa.

El debat sobre allò que s’ha de conservar i allò que no, resta obert.

La Barcelona d’Hermes

Molts edificis de la burgesia de l’Eixample porten la seva empremta

Va passar aquí