A la plaça de Lesseps, número 33, hi ha l’edifici blau, un dels exemples més significatius de l’arquitectura pop de Barcelona. Paolo Sustersic, arquitecte i professor d’Elisava, UVIC-UCC, explica al Va passar aquí que aquest complex va ser projectat l’any 1970 per l’arquitecte Albert Danés Teixidor.
El drugstore blau
Sustersic assenyala que l’edifici blau és singular perquè inclou un ús residencial i, al mateix temps, comercial. De fet, la planta baixa i l’entresol es van concebre com una galeria comercial i, anys després de la construcció, s’hi va inaugurar el quart drugstore de la ciutat.
Els drugstore, apunta Sustersic, “eren locals emblemàtics d’aquesta època, perquè normalment eren cafeteries però també locals que estaven oberts de dia i de nit que tenien una sèrie de comerços com llibreries i botigues de discos i de ginys”.
A més del color blau, a la façana també hi ha altres particularitats, apunta Sustersic, com la interpretació artística que va fer l’artista Llucià Navarro de l’esgrafiat. Una altra característica, segons Sustersic, és el joc de clarobscurs que es fa amb els balcons, “que constitueixen un filtre entre l’interior i l’exterior”.
Una dimensió nova a la ciutat
Sustersic destaca que l’edifici blau forma part d’una època de grans transformacions de finals dels 60 i inicis dels 70, en què se segueixen construint edificis singulars, com la torre de la plaça d’Urquinaona o el Banc Atlàntic. Aquestes construccions, matisa Sustersic, encara formen part de la Barcelona de Porcioles i, en alguns casos, “tenen un caire especulatiu molt evident”, però introdueixen “una dimensió nova a la ciutat de Barcelona”.