Escolta aquesta notícia

Al carrer del Consell de Cent, 345, hi havia la seu d’El Diluvio. Gil Toll, periodista i professor d’història del periodisme, explica al Va passar aquí que El Diluvio va néixer el 1858 amb el nom d’El Telégrafo, i ja des del principi va ser un diari “molt popular“.

Un diari amb diversos noms per la censura

Toll assenyala que El Diluvio “era un diari que feia molta crítica a les institucions i això va fer que la justícia hi estigués molt a sobre”. Això provocava, afegeix Toll, que els multessin i els suspenguessin de circulació, i aleshores “canviaven el nom del diari per tornar a sortir al carrer“.

El 1878, El Diluvio, aleshores amb un altre nom, va fer una campanya contra l’Ajuntament de Barcelona per “un impost al gas domèstic que es consumia a les llars”. Això va provocar una nova suspensió del diari i quan el director va anar a registrar-ne un de nou va proposar La Cortina. El funcionari que el va atendre, però, va dir que això no podia ser perquè el fiscal d’impremta es deia justament Cortina i va afegir: “Se va a armar el diluvio“. Com a resposta, el director va dir que al nou diari li dirien El Diluvio, “i és el nom que es va mantenir durant 50 anys més”, assenyala Toll.

Un diari republicà

Toll destaca que El Diluvio “era un diari que es va declarar republicà i federalista” ja al segle XIX, “quan aquestes eren les idees que suposaven una alternança” i “una crítica a la monarquia, al conservadurisme i al catolicisme”. El 1931, explica Toll, El Diluvio va donar suport a la figura de Francesc Macià i va recomanar votar Esquerra Republicana.

Amb els fets d’octubre del 1934 es van suspendre molts diaris de Barcelona i quan es van tornar a publicar se’ls va aplicar la censura prèvia. Toll remarca que “almenys en trenta ocasions l’article editorial va ser suprimit totalment o alterat de forma important“. Amb la Guerra Civil El Diluvio va estar a favor de mantenir la República i va publicar el gran titular del “No passaran“. Toll assenyala que l’últim any de vida del diari “va ser intervingut per la UGT del País Basc amb la connivència del govern de la República” i van canviar el director i els redactors.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a