L’antic Mercat de Sant Andreu era descobert i estava situat a la plaça de l’església, la plaça d’Orfila actual. Al 1850 l’Ajuntament va decidir traslladar la plaça a uns terrenys que ocupaven dues masies. Es va decidir fer porxades per garantir que l’activitat comercial no s’aturés per la pluja.

A finals del segle XIX es van celebrar curses de braus a la nova plaça del mercat, la plaça del Mercadal de Sant Andreu del Palomar. Segons consta en els documents oficials de l’Ajuntament, el 20 de novembre del 1891 es va ordenar adaptar la plaça per la pràctica del toreig durant la festa major. Durant la Guerra Civil es va construir un refugi al subsol de la plaça del Mercadal amb capacitat per a 4.500 persones.

On hi havia els tallers del nord, Parc de Can Dragó actual, també s’hi va construir una plaça provisional de braus. El fet que el 1897  el municipi de Sant Andreu del Palomar s’annexionés a Barcelona va aturar-ne la construcció definitiva.

Tradició de braus a Barcelona

A finals del segle XIX a Barcelona hi havia la plaça del Torin, al 1900 es va construir Les Arenes i al 1914 La Monumental. Des del segle XV es té constància de les curses de braus a Catalunya, de fet la plaça més antiga de l’estat és a Olot.