Al carrer de Sugranyes, número 6-8, hi havia la fàbrica Xocolates Jaume Boix. Josep-Manuel Rafí i Roig, editor i autor del llibre La febre dels cromos, explica al Va passar aquí que aquesta empresa va ser la primera que va posar dintre del seu producte un cromo publicitari. Rafí remarca que “això, a finals del segle XIX, va ser revolucionari i va canviar per sempre més el concepte de la publicitat entre l’empresa i el client”.
Cromos per a adults
La fàbrica Xocolates Jaume Boix es va instal·lar al barri de Sants el 1870. Jaume Boix va heretar el negoci del seu pare, Eudald Boix, que tenia una petita indústria de xocolata al carrer de l’Hospital. Rafí assenyala que la idea del cromo publicitari ve de França. Però Jaume Boix, en lloc de regalar el cromo al taulell de la botiga, el va introduir en el mateix paquet. D’aquesta manera, si interessa la col·lecció això farà que aquell client compri sempre la mateixa marca de xocolata.
Rafí remarca que del 1880 al 1900 qui tenia diners per comprar les preses de xocolata eren les persones adultes. Per això, les primeres col·leccions de cromos anaven adreçades directament al públic adult i tocaven temes com les guerres, l’esport, la cultura i la història. L’estratègia dels cromos va funcionar tan bé que Xocolates Boix es va convertir en la primera empresa productora de xocolata de la ciutat.
L’art del cromo
Rafí destaca que els historiadors de l’art han trobat amb l’estudi dels cromos de finals del segle XIX i sobretot de principis del segle XX un gran patrimoni artístic. De fet, grans il·lustradors com Apel·les Mestres van crear també col·leccions de cromos per a les preses de xocolata. Rafí assenyala que “allò que Jaume Boix va crear a finals del segle XIX en ple segle XXI encara continua sent útil per a moltes empreses”.