El Circ Raluy no existiria sense el London Bar, el bar que freqüentava el patriarca de la família i on li va canviar la vida.

LLuís Raluy Iglesias

Al carrer Nou de la Rambla hi ha el London Bar, el lloc on va començar la història del Circ Històric Raluy. Carles Raluy, el director del circ, explicava en aquest capítol del ‘Va passar aquí’ que el seu pare, Lluís Raluy, era client habitual del bar. En aquells temps, el Lluís no es dedicava al circ, sinó que treballava en una fàbrica a Sant Adrià de Besòs. Però li agradava l’ambient intel·lectual que es respirava al bar ja que al London s’hi reunien artistes de tots els àmbits, com Picasso, Hemingway, Dalí o Gardel. Raluy recorda que en aquella època hi havia un trio de barristes còmics anomenat Els Keystone. Un dels components del grup va plegar i l’amo del London els va dir que Lluís, que aleshores ja feia acrobàcies i exercicis de barra, era l’home que buscaven. Raluy va deixar la fàbrica i va començar una nova vida com a artista de circ.

Lluís Raluy va crear grans atraccions pel circ. Va ser el primer a fer d’home bala sortint en parella del canó, en el seu cas, acompanyat d’una dona. També va crear el triple salt mortal en automòbil. Amb aquests números va anar a Anglaterra, a França, a Itàlia… Carles Raluy i els seus germans eren petits i acompanyaven el seu pare i la seva mare arreu.

El Circ Raluy

L’any 1971, Carles Raluy va proposar a la resta de la família muntar el seu propi circ. La família havia crescut i un únic número no donava per mantenir els pares i els quatre germans. Tots hi van estar d’acord. Amb el nou circ van voltar per tot el món. Van arribar a llocs tan llunyans com Singapur, Malàisia o l’Àfrica…

L’any 1983 van decidir canviar l’estil del circ i crear un circ museu, tal com és ara. Està inspirat en els circs antics, i construït, en part, en base als relats que Carles Raluy escoltava del seu pare. Visitar el Circ Històric Raluy és com fer un viatge en el temps.

Actualment, al Circ Històric Raluy de la família Raluy continua cadascú amb la seva caravana antiga en una vida sobre rodes.

Pel què fa el London Bar, el desig de l’antiga propietària, Eli Beltran, era que el local no desaparegués. Per això li va deixar al Carles Raluy, que afirma que el mantindrà obert per molts anys. En ho explicava en Carles Raluy, el director del circ poc abans de morir el novembre de 2019, en aquest capítol del ‘Va passar aquí’ .