Al carrer de Sant Honorat, 1, al costat de la plaça de Sant Jaume, es va establir l’oficina d’un agent de Scotland Yard contractat per les autoritats catalanes per investigar uns atemptats amb bomba.

Bombes misterioses

L’any 1907, van esclatar a Barcelona una sèrie de bombes sense que se’n sapigués el motiu ni el responsable. L’alcalde Barcelona, Domènec Sanllehy; el president de la Diputació de Barcelona, el sr. Sostres, i membres de la Lliga Regionalista, com ara Prat de la Riba o Puig i Cadafalch, van crear una comissió per trobar els culpables. El govern de Madrid, però, no semblava gaire interessat a col·laborar.

A Londres, a contractar un detectiu

Els membres de la comissió van decidir contractar un detectiu a l’estil de Sherlock Holmes, molt de moda a l’època. Amb aquesta finalitat, van enviar Josep Puig i Cadafalch a Londres per posar-se en contacte amb la policia metropolitana, la coneguda Scotland Yard. La policia britànica li va recomanar els serveis de Charles Arrow, a qui es va oferir un contracte de tres anys i un sou de 20.000 pessetes anuals, una gran quantitat per l’època.

El primer detectiu privat de Barcelona

Un fals acusat, sospites i traïcions

En aquest temps, el Govern espanyol s’havia mobilitzat i havia detingut un anarquista, en Joan Rull, qui també era un conegut confident de les autoritats. Però el desembre del 1907 van esclatar més artefactes. Aquests atemptats van precipitar el viatge de Mr. Arrow a Madrid a visitar l’ambaixada. Allà els va informar que n’estava convençut que els atemptats eren obra del propi Govern espanyol.

Però en aquestes anades i vingudes a Madrid de Mr. Arrow, el mosso d’esquadra que dirigia la investigació a Barcelona i que havia estat destinat a ajudar el detectiu anglès, es va confabular amb el traductor i amb altres membres de la policia per fer-li el llit a l’investigador anglès. El motiu, l’enveja i la fam de poder.

Atemptats sense resoldre

Dos anys més tard de l’arribada a Barcelona de Mr. Arrow, les autoritats catalanes i les espanyoles estaven en millor sintonia i totes dues estaven col·laborant per esclarir els fets. Per aquest motiu, van decidir acomiadar Mr. Arrow. Però les autoritats catalanes no volien pagar-li l’any de contracte que li quedava, unes 20.000 pessetes. Per mirar de cobrar, Arrow va pressionar les autoritats catalanes a través de les de Madrid, les quals, irònicament, havia acusat de ser les autores dels atemptats. Finalment, Arrow se’n va tornar a Londres i pel que fa els atemptats, mai no es va arribar a saber qui havia posat aquelles bombes.

Ho va explicar Joan Escúlies, historiador i escriptor, en aquest capítol del ‘Va passar aquí’.