Al número 5 del carrer de Cros, al barri de Sants, es troba Casa Batllori, una de les terrisseries més antigues de Barcelona. Fundada el 1793 per Ramon Batllori, aquest negoci familiar ha sobreviscut més de dos segles, adaptant-se als canvis de la ciutat i del sector.
“El taller va començar produint gibrells, morters i altres estris domèstics”, explica al Va passar aquí Andreu Batllori Clos, terrissaire i actual responsable del negoci. Inicialment, la terrisseria abastava un espai que anava des de la carretera de Sants fins al carrer de Sant Crist.
Un ofici transmès de generació en generació
Casa Batllori sempre ha estat en mans de la mateixa família. “Aquells anys es tenia molt present l’hereu, que era el que seguia amb el negoci”, comenta Batllori. Quan el seu avi va morir jove, la seva àvia es va fer càrrec de la terrisseria fins que, el 1935, el seu pare en va agafar el relleu.
Amb el pas dels anys, el negoci es va anar adaptant a les noves necessitats del mercat, elaborant peces per a la construcció, laboratoris i fàbriques de conserves. Batllori recorda com va aprendre l’ofici des de petit, començant per peces petites fins a dominar la tècnica per crear grans cossis de 150 litres.
Un llegat que resisteix el pas del temps
Tot i la seva història i adaptabilitat, Casa Batllori es troba en una cruïlla. “Una de les coses que em fa més pena és si, desgraciadament, haguéssim de tancar la porta”, confessa Batllori. Malgrat això, manté l’esperança que la terrisseria pugui continuar en mans de la seva filla.
“Si Ramon Batllori avui en dia tornés m’imagino que li agradaria veure el canvi que hi ha hagut en el seu negoci ”, diu. Amb més de dos segles d’història, la seva terrisseria representa la perseverança d’un ofici que lluita per sobreviure en plena era de la producció en sèrie.
