Escolta aquesta notícia

A la cantonada dels carrers de Freixa i Ganduxer es van reunir durant els anys 60 el grups d’artistes artesans anomenat La Cantonada. Isabel del Río, investigadora en història del disseny, explica al Va passar aquí que aquest grup estava format per l’orfebre i joier Aureli Bisbe, el ceramista Jordi Aguadé, el pintor i vitraller Joan Vila i Grau, l’arquitecte Jordi Bonet i el dissenyador ebenista Jordi Vilanova.

Del Río assenyala que a la cantonada de Freixa i Ganduxer hi havia una torre que era l’edifici de la botiga del Jordi Vilanova. A aquest estudi s’hi van reunir durant 10 anys aquest grups d’artistes artesans, on debatien, proposaven projectes i comentaven les seves obres. A més, aquest espai també servia per exposar tant l’obra de Vilanova com la dels seus socis.

Als anys 70 es va enderrocar la torre on hi havia La Cantonada i al mateix terreny es va construir l’edifici que hi ha actualment, projectat per l’arquitecte Jordi Bonet. La nova construcció es va inaugurar l’abril del 1974 i als baixos Jordi Vilanova va tornar a instal·lar la seva botiga, que es va anomenar La Nova Cantonada.

La tercera via entre la massificació i l’obra única

Isabel del Río assenyala que els artistes de La Cantonada, com deia Joan Perucho, feien un tipus d’objecte que era una tercera via entre l’estètica de la màquina i la industrialització, d’una banda, i l’objecte artesà, únic i de qualitat, de l’altra.

Entre les obres que han perdurat destaca el mural que hi ha al Col·legi de Metges, que data de l’any 1968. Segons Del Río, el temps ha donat la raó a aquest grup i a “la proposta que ells oferien de la tercera via entre la massificació i l’obra única”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a