El missatge d’una cantimplora comprada als Encants ha portat a dues dones a descobrir la història d’un soldat de la Segona Guerra Mundial.

Elodie Martin és restauradora i té el costum de visitar cada setmana els Encants. El 2010, en una d’aquestes visites, hi va trobar una curiosa cantimplora que tenia un text en ciríl·lic gravat a mà. Com que no el podia traduir, la cantimplora es va quedar al calaix uns quants anys.

Un dia va decidir posar fotos a les xarxes demanat ajuda per fer la traducció. La Leila Seghier va veure el missatge i gràcies al seu origen serbi va poder llegir la inscripció. Hi deia que pertanyia a un soldat serbi que va estar presoner a Sarajevo el 1941. Després va ser traslladat a un camp de concentració d’Alemanya. El soldat també va deixar escrit el nom del seu poble d’origen, a Sèrbia. A partir d’aquesta pista, les dues dones van decidir buscar els descendents familiars del soldat.

De nou a través de les xarxes, es va posar en contacte amb elles l’antic alcalde del poble, que havia conegut a la família. Estirant del fil, van arribar a trobar als néts directes del soldat i van saber que va aconseguir sortir del camp de concentració el 1945 i que va aconseguir refer la seva vida.

La Leila tenia plans de visitar la família i tornar la cantimplora als descendents.