Mai no se sabrà com ho va fer, però a principis del segles XX, un drapaire va aconseguir construir un dels edificis més grans de la ciutat.
Un edifici gegant i amb ascensor social
L’edifici del número 280 de la Gran Via de les Corts Catalanes va ser un dels primers grans blocs de pisos de Barcelona. És un bloc de 240 habitatges construït entre 1925 i 1927.
Es pot dir que Cal Drapaire tenia uns criteris arquitectònics i de construcció força moderns, segurament inspirats en els grans edificis dels EUA de l’època.
L’edifici de Cal Drapaire va ser el primer de la ciutat a invertir el sentit del prestigi social de les plantes. Fins a aquell moment, les plantes més baixes eren les més preuades i, a les més altes, s’hi allotjava el servei. El constructor, Pau Forn, en canvi, es va quedar un dúplex a l’àtic. Aquest canvi va ser possible gràcies a l’aparició dels ascensors. Això no evitava, ans al contrari, la coincidència a l’ascensor de persones de diferents classes socials.
El nom oficial de l’edifici era La Concepció, però popularment era conegut com Cal Drapaire. De fet, a la part alta de la façana hi ha una imatge de la Concepció. És paradoxal que un edifici tan luxós per l’època, rebés un nom tan humil. Per entendre-ho, cal remuntar-se a la història de la persona que en va fer possible la construcció.
El drapaire
L’home que va fer possible la construcció de l’edifici de la Gran Via, 280, era Pau Forn. Era fill d’una família de boters de Riudebitlles que va arribar a Barcelona per guanyar-se la vida. Es van posar a fer de drapaire. En aquella època, els drapaires, a més de recollir draps, arreplegaven tota mena d’objectes i els reciclaven donant-los una nova vida. També es dedicaven a desembarassar edificis, és a dir, a buidar-los, aconseguint de passada nous objectes.
Sense que se sàpiga com, Forn va passar de dedicar-se a un ofici tan humil com el de drapaire a tenir prou diners com per pagar la construcció d’un gran edifici. Hi ha diverses explicacions, totes d’origen popular. Una d’aquestes diu que es va trobar els diners en un matalàs. Una altra, que es va trobar un morter d’or que havia passat desapercebut perquè estava cobert d’un altre material. Pau Forn va arribar a ser regidor de l’Ajuntament de Barcelona, però als 67 anys va morir a mans d’un escamot de la FAI en començar la Guerra Civil.