La doctora Maria Assumpció Català Poch va ser la primera dona que va ocupar un càrrec professional de l’astronomia a les universitat espanyoles. Així ho destaca al programa Va passar aquí Francesca Figueras, professora titular d’astronomia de la Universitat de Barcelona. Català va exercir la seva carrera de docència, recerca i investigació des de l’edifici de la Facultat de Física de la UB, situat al districte de les Corts.

Primera doctora en astronomia

La doctora Català va néixer l’any 1925, va estudiar matemàtiques a la UB i es va llicenciar el 1953. A partir d’aleshores va començar a donar classes d’astronomia. Durant més de 30 anys va observar les taques del Sol amb el telescopi que estava instal·lat a l’Edifici Històric de la cúpula de la UB.

L’any 1971 va llegir i defensar la seva tesi doctoral sobre el moviment de rotació de les estrelles a la nostra galàxia i va ser la primera dona que es va doctorar en astronomia a la UB. La doctora Català també va introduir els membres de la delegació espanyola a la missió Hipparcos de l’Agència Europea de l’Espai, que va ser la primera que va aconseguir mesurar la distància a les estrelles.

Creu de Sant Jordi

Després de la tesi doctoral, el 1974 la doctora Català va ser la primera dona a Espanya que va guanyar les oposicions per ser professora titular d’astronomia de la universitat. El 2009, mesos abans de la seva mort, va poder recollir la Creu de Sant Jordi i, d’aquesta manera, remarca Figueras, la seva tasca va ser reconeguda “a casa seva”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a