Els dofins són els únics animals que no tindran cabuda al nou Zoo de Barcelona. La nova distribució del parc els deixa fora del recinte de la Ciutadella, i per això l'Ajuntament ja busca un solar adjacent per constuir-hi un nou delfinari. Una instal·lació que es farà amb l'ajuda d'inversió privada, tot i que la gestió serà conjunta amb el consistori. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Nosaltres el problema que tenim és de diner públic, no? I, per tant, si hi ha un inversor privat, doncs es tirarà endavant quan hi hagi l'inversor privat. Si el tinguéssim d'aquí a un any, es tiraria endavant." El pla estratègic del Zoo inclou també la modernització d'algunes instal·lacions. Durant aquest mandat es transformaran els hàbitats dels lleons i tigres, el dels elefants i les girafes en dues fases, i també l'indret dels hipopòtams. A més, els lèmurs es mudaran a un espai més gran i obert. Les obres es faran tenint en compte el nou disseny del parc, amb una distribució per àmbits geogràfics. El zoo guanyarà també una passarel·la elevada de 9.000 metres quadrats per divisar els biomes des de les altures. SÒNIA RECASENS, segona tinenta d'alcalde "Et permetrà trencar amb les barreres visuals, trencar amb les barreres d'efecte gàbia que poden tenir actualment algunes instal·lacions i, per tant, poder veure i gaudir d'aquest bioma. I poder veure com es barregen girafes i elefants per posar un exemple." Una altra novetat serà l'accés al parc. Es preveu només una sola entrada pel carrer de Wellington, amb una plaça al davant. Això farà moure més amunt la parada actual del tramvia. La inversió total del pla fins a 2020 és de 25 milions d'euros. El projecte també preveu reservar un espai per donar continuïtat al passeig dels Til·lers perquè es pugui travessar la Ciutadella cap al litoral.

La previsió és que el delfinari es pugui construir als terrenys adjacents al Parc de la Ciutadella.  L’Ajuntament negocia amb inversors privats per poder tirar endavant el projecte, que seria de gestió pública i privada alhora i podria sufragar-se amb una nova entrada conjunta Zoo-Delfinari. La gestió no afectaria el funcionament del Zoo, que continuaria sent de titularitat pública.

La construcció del delfinari aparcaria definitivament el projecte del zoo marí, impulsat durant el mandat de Jordi Hereu, i que la crisi havia fet posposar indefinidament. L’alcalde Trias ha assegurat avui que l’elevat cost el fa inviable “avui i també dins de set anys”.

Dissenyant el Zoo de 2020

La construcció del delfinari s’emmarca en les línies mestres del Pla estratègic del Zoo 2012-2020. En aquest període es pretén fer d’aquestes instal·lacions una referència mundial. Per això es destinaran 10 milions d’euros a posar al dia les instal·lacions, i uns altres 13 entre 2015 i 2020 a situar-lo al capdavant del sector.

Les reformes es faran al recinte de la Ciutadella sense guanyar terrenys al parc, mantenint-ne les 13,5 hectàrees actuals. La distribució dels animals es modificarà i es farà per biomes o àmbits geogràfics. Es construiran unes passarel·les elevades de 9.000 metres quadrats per poder veure les instal·lacions del Zoo des d’una altra perspectiva.

El pla preveu també modificar els accessos al Zoo. Passarà de dues entrades a només una (Wellington). L’entrada actual de l’interior del Parc de la Ciutadella serà només de sortida.