Foto: Mar Martí / Lourdes Casademont

(ACN) L’Ajuntament de Campdevànol crearà zones blaves d’aparcament per poder visitar la Ruta dels 7 Gorgs. Per als veïns de la zona, estacionar-hi serà gratuït. A més, el consistori apujarà un euro l’entrada per accedir-hi i el cost total serà de 6 euros. Es tracta d’una zona molt visitada per barcelonins durant el cap de setmana.

L’incivisme i l’alta freqüència va portar a regular-ne l’accés i ara s’ha decidit anar més enllà. L’any passat, unes gelades a finals de gener van comportar de nou massificacions, aquest cop en hivern, i per primera vegada s’hi van restringir accessos en aquella època de l’any. Amb l’ampliació del dispositiu, els costos es van incrementar i el balanç ha estat d’un dèficit de 6.000 euros que ara es vol sufragar amb les noves accions.

A partir de Setmana Santa

“Hem cregut que seria bo apujar la taxa, de 5 a 6 euros”, explica a l’ACN l’alcaldessa de Campdevànol, Dolors Costa, juntament amb la implantació de zones de pagament en aquests dos indrets. La idea seria començar a fer pagar per aparcar per Setmana Santa i repetir-ho a l’estiu, però no descarten aplicar-ho altres caps de setmana si ho creuen convenient.

Costa remarca que actualment encara hi ha molta gent que paga en el moment d’arribar al control d’accés malgrat tenir ja en funcionament el web on es poden comprar els tiquets. “En un futur, si pot ser pròxim, voldríem que tot es fes amb cita“, subratlla. Els últims estudis ambientals confirmen el que ja alertaven des de fa temps: la massificació té un impacte directe en l’entorn.

Actituds incíviques

Pel que fa a l’incivisme, l’alcaldessa admet que amb els anys la situació va millorant. No han transcendit les dades de sancions, però afirmen que els vehicles mal estacionats, els gossos deslligats i els salts als gorgs són les infraccions de les ordenances més habituals. Per contra, creu que cada cop el visitant està més conscienciat de la necessitat de preservar l’entorn. “Hi ha gent que es queixa de l’import (l’ecotaxa) però quan tornen de la visita diuen que ho entenen perquè és un espai que cal conservar. Quan ho expliques bé la gent ho entén”, conclou Costa.