El cas de l’exconserge de l’Institut Juan Manuel Zafra acusada d’assetjar i abusar sexualment d’un alumne de 15 anys s’ha jutjat aquest dilluns. La denúncia es va interposar el maig del 2015. El jutge va concloure que hi havia prou indicis de delicte en l’actuació de l’acusada. El judici ha estat a porta tancada i amb els requisits indispensables per protegir la víctima.

Els pares van denunciar els fets el març del 2015, primer al Consorci d’Educació i després als tribunals. Segons els denunciants, l’exconserge enviava cartes d’amor i va convidar el jove a casa seva, on, segons la víctima, li va fer massatges i tocaments a la zona genital. La defensa, en canvi, sosté que la relació dels fets exposada per l’acusació “difereix del que va succeir”.

Segons l’advocat de l’alumne, durant el judici l’exconserge ha admès l’autoria de les cartes i els missatges de WhatsApp que va rebre l’alumne, però ha negat que tinguessin una intencionalitat sexual, sinó que eren per “donar ànims”. L’advocat de l’alumne també ha explicat que l’informe aportat per un psicopedagog afirmava que la simptomatologia del noi era compatible amb una situació d’assetjament i abús sexuals.

La fiscalia demana per a l’acusada una pena de tres anys i quatre mesos de presó i una indemnització de 50.000 euros. L’acusació particular demana set anys de presó i una indemnització de 100.000 euros, ja que inclou un delicte de “grooming“, perquè la dona va iniciar presumptament una relació a internet amb finalitat sexual.

L’exconserge nega les acusacions

L’acusada assegura que va tenir tracte diari amb tots els alumnes, inclosa la víctima, de qui diu que havia estat denunciat per maltractaments a la seva xicota. L’acusada manté que arran d’aquestes acusacions ella i el jove van començar a intercanviar comunicacions escrites i electròniques “de suport anímic”. La defensa considera que aquests fets “no poden ser qualificats con a delictius”.

Queixes de la família per l’actuació de l’escola i de les administracions

La família del jove va arribar a emetre un comunicat en què denunciava que ni el centre, ni la inspecció d’escoles ni l’Ajuntament no van donar resposta a les seves denúncies i que tampoc no es va activar cap protocol de protecció a l’alumne. De fet, van assegurar que la víctima va patir una situació d’assetjament per part de la direcció del centre i que això els va obligar a traslladar-lo d’institut.