Malgrat la presència de personalitats guardonades amb el premi Nobel de la Pau, avui tots els flaixos els buscaven a ells. L'alcaldessa, Ada Colau, i Arcadi Oliveres han aclaparat el protagonisme en la darrera jornada. Oliveres ha rebut el premi per l'activisme social de mans de Colau, que ha remarcat la presència del professor en nombroses iniciatives com ara el moviment antiglobalització, les protestes contra la guerra d'Iraq el 2004, o el 15-M. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "No només ha estat un lluitador incansable sinó un mestre per a moltes generacions d'activistes. Amb ell hem après que una cosa és la democràcia formal, i una altra la democràcia real." Els atemptats de París han irromput en les taules rodones i també en el discurs d'Oliveres, que ha tornat a reclamar la col•laboració entre països, la desmilitarització i el diàleg com a eines per prevenir i combatre el conflicte. ARCADI OLIVERES, expresident de Justícia i Pau "Què és el que hem fet tan malament els uns i els altres per generar odis i crims en totes direccions. Les mesures que contemplin només aspectes cautelars i judicials mai resoldran aquests conflictes." La crisi dels refugiats ha estat un altre tema central. En moltes ponències, inclosa la final, s'ha insistit que cal abordar el fenomen tenint en compte el seu abast i complexitat. JODY WILLIAMS, premi Nobel de la pau 1997 "La crisi dels refugiats i de les migracions no existeix com un fet aïllat sinó com a símptoma dels problemes de la frontera que confronten a la humanitat." L'economia de la guerra, els moviments financers vinculats al petroli o els interessos ideològics són les principals causes que els Premis Nobel assenyalen per entendre la irrupció d'Estat Islàmic i la paràlisi de les institucions occidentals.

La crisi de refugiats era un dels punts centrals d’aquesta trobada. Sobre la situació humanitària actual se’n va parlar en la primera jornada de conferències, en la qual es va demanar la reducció de la despesa militar. En la clausura de la cimera aquest diumenge també s’hi ha referit la premi Nobel de la pau el 1997, Jody Williams. La professora nord-americana, impulsora de la Campanya Internacional per la Prohibició de les Mines, ha assegurat que el fenomen de les migracions “no existeix com un fet aïllat sinó com a símptoma dels problemes de la frontera que confronten a la humanitat.”

Els atacs de París de divendres passat també han estat molt presents en els discursos dels participants. En la seva intervenció, l’alcaldessa Ada Colau, ha assegurat que “el seu patiment és el nostre patiment” però ha denunciat que “les bales que es van disparar a París, són les mateixes bales” que “maten els veïns i les veïnes de ciutats de Síria, el Líban, Somàlia o l’Iraq”. En aquest sentit, ha assumit que “no podem escapar a la responsabilitat” i ha destacat que Barcelona “sempre ha estat defensora de la cultura de pau”. L’alcaldessa ha insistit en la necessitat de defensar de manera incondicional aquests valors perquè “volem viure en llibertat”.