La xicranda és un arbre modest al llarg de l’any, però esdevé un dels més espectaculars de Barcelona en el moment de la floració. Floreix normalment unes poques setmanes abans de l’estiu, justament abans que surtin les fulles de la nova temporada. Ho està fent aquests dies.

Es tracta d’una espècie forana procedent de l’Amèrica del Sud, de països com l’Argentina, Bolívia i el Brasil. És un arbre que s’ha adaptat força bé al clima del litoral català, per bé que suporta molt poc les glaçades i difícilment s’adapta a l’interior del país. Tot i que la floració més espectacular és la que es produeix a principis de juny, aquest arbre pot arribar a florir més d’un cop al llarg de l’any.

A Barcelona sol arribar a fer entre cinc i 15 metres d’alçària i les seves fulles són compostes que se solen aguantar damunt de l’arbre bona part de l’hivern, sobretot si no és gaire fred. Cauen habitualment a principis de primavera.

A la ciutat el trobem plantat de forma isolada, o en petits grups, a diversos carrers. Cal destacar, per la seva bellesa i antiguitat, l’exemplar catalogat que viu al carrer d’Alfons XII, a tocar del carrer dels Madrazo. També els nombrosos exemplars de la plaça de la Sagrada Família, o els de l’avinguda de les Drassanes.