Què significa arribar de Nigèria i haver d'adaptar-se a la societat catalana? Aquestes vivències són les que avui han intentat explicar l'Olenkinlemi i l'Ambimbola, dos nigerians que ja estan instal·lats a Barcelona i que a través del seu relat, han volgut estrènyer lligams entre la seva comunitat i els barcelonins presents a la conferència. La concepció que els nigerians tenen, per exemple, de la família o les dificultats d'adaptar-se a una nova llengua, han estat els principals reptes a què s'han hagut d'afrontar. AKINSULIRE OLAKUNLEMI PRECIOUS "A Nigeria tenim un paper important amb la família extensa, no és només la família nucli els pares mares germans tots juguen un paper important." DARAMOLA ABIMBOLA OLUWATOYIN: "Un cop que has tingut l'actitud d'aprendre la llengua, un té la possibilitat d'explicar, la gent d'entendre i la convivència és una mica més fàcil." Conèixer la història de Nigèria i tots els clixés que els nigerians tenen dels europeus o bé la dificultat que suposa haver d'estudiar una carrera estant en situació il·legal, ha servit als presents per apropar-se una mica més a la comunitat nigeriana de Barcelona i entendre millor què significa ser un immigrant. "I sembla que no és l'Àfrica que tots parlem sembla que els fiquem a tots dins del mateix sac." ARIADNA CASAS tècnica de l'Espai Avinyó: "La finalitat d'aquestes xerrades i en general de la programació de l'Espai Avinyó és fer visible la diversitat cultural que hi ha a la ciutat i posar-la en valor d'una manera positiva, intentant abolir i erradicar tot el que siguin prejudicis i una concepció negativa del que és la diversitat cultural." Aquest cicle de xerrades a l'espai Avinyó ha de seguir amb la participació d'altres comunitats que viuen a Barcelona, la propera, els filipins.

Els convidats d’aquest dimarts han estat dos nigerians, l’Olenkinlemi i l’Ambimbola. D’entrada, han volgut explicar la història de Nigèria, com és la seva cultura i el paper cada vegada més destacat de la dona al seu país. També han reconegut que Nigèria té fama de zona especialment rica en tot el continent africà. Aquesta fama, diuen, els tanca algunes portes un cop a Catalunya, com per exemple a l’hora de demanar ajudes econòmiques. Per això molts nigerians acaben canviant la seva nacionalitat i diuen que vénen de Libèria per poder tenir més fàcil l’accés a les ajudes.

En la sessió informativa, els dos nigerians també han enumerat els reptes que han hagut d’afrontar un cop arribats a Catalunya. El principal, diuen, ha estat l’idioma. A Nigèria, l’anglès és la llengua oficial i per això creuen que a Europa no tindran cap problema per comunicar-se. Després d’aquest revés inicial, cal superar altres esculls, com el de ser un immigrant en situació il·legal. Tots dos reconeixen que no existeixen associacions de nigerians que puguin ajudar els seus compatriotes un cop aterren a la ciutat, però reconeixen que des de les administracions s’acaben trobant ajudes.

Amb el títol “Coneguem els nostres veïns”, aquestes sessions, dirigides als tècnics i professionals que treballen per la convivència en la diversitat però també als veïns del barri, volen apropar les diferents realitats culturals amb què convivim a Barcelona. Els propers convidats a l’Espai Avinyó seran representants de la comunitat filipina de Barcelona.