Imagina que ho has deixat amb la parella o que estàs vivint un mal moment. Consultaries un assistent virtual per rebre ajuda psicològica? Cada vegada les aplicacions basades en intel·ligència artificial són més presents al nostre dia a dia i, tot i que pot sonar estrany, hi ha gent que s’hi refugia en recerca de suport emocional.
Un dels xats automàtics més populars és Psycologist i cada mes rep uns 18 milions de missatges a la cerca d’ajuda. N’hem parlat de tot plegat al betevé directe amb la Noemí Farré, psicòloga del Col·legi de Psicologia, i el Javier Vázquez, vicedegà d’IA del Col·legi d’Enginyeria Informàtica de Catalunya i professor de Ciències de la Computació de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
Els perills d’una tecnologia sense regular
Sembla evident que la intel·ligència artificial generativa ha vingut per quedar-se, però la seva utilitat en molts dels àmbits d’aplicació no ha quedat del tot clara. En Javier Vázquez alerta que el contingut que ofereix aquesta tecnologia tampoc està regulat ni limitat per cap comitè ètic, de manera que ara per ara els xats basats en IA són una eina que ofereixen respostes infinites sota el criteri dels usuaris.
Els experts en computació adverteixen que la gran majoria d’aquests xatbots o assistents virtuals no disposen d’instruccions i menys encara de sistemes de protecció o advertències per als usuaris i això, diu la Noemí Farré, és un dels riscos principals quan els joves hi acudeixen per trobar suport terapèutic.
El vicedegà d’IA del Col·legi d’Enginyeria Informàtica de Catalunya explica que les respostes d’aquests robots —que operen amb algoritmes— són objectives, sense intenció i responen a una lògica estadística perquè el contingut s’obté d’informació gratuïta que ja existeix al big data. Això, segons Farré, és un greu problema perquè aquests xats descuiden la part emocional, a la qual sí que arriben els professionals.
La utilitat dels assistents virtuals en psicologia
Segons els convidats, deixar l’estabilitat emocional únicament en mans de la IA és un error perquè el pacient, conscient que està interactuant amb una màquina, rebaixa les expectatives de l’empatia i dona per bona qualsevol resposta plana i buida. La Noemí Farré afegeix que els psicòlegs aporten aquest valor afegit de la interacció, el tacte, l’expressivitat i la transparència; i això, diu, no hi ha xatbot que, de moment, ho pugui garantir.
Els experts creuen que les respostes poden ser creïbles, però no vol dir que hagin de ser correctes. En aquest sentit, Farré aconsella que aquests xats s’utilitzin en psicologia com una eina complementària a la teràpia presencial, i demana que s’hi afegeixin advertències per a les persones més vulnerables com els adolescents o els infants, que estan en l’etapa de construir la seva personalitat.