Sense avís i contra qualsevol previsió, el moviment per l’habitatge del Gòtic s’ha topat amb una alerta de macrodesnonament per a aquest divendres al barri. Finalment, el llançament ha quedat suspès. Segons Martí Cusó, membre de Resistim al Gòtic, vuit famílies que viuen al número cinc de la plaça del Duc de Medinaceli s’enfrontaven a perdre la llar. La propietat, explica el col·lectiu, és la Fundació Ciudad de Requena, “vinculada al Partit Popular i a l’exèrcit”. Des de les 10 h entre una trentena de persones s’han concentrat en aquest punt per evitar el desnonament.

L’ordre de llançament afectava dos pisos de l’edifici, on hi viuen de relloguer entre quatre i cinc unitats familiars, sense menors a càrrec. Resistim al Gòtic denuncia que als afectats no els han notificat el desnonament “en cap moment ni han pogut defensar-se legalment“. Critiquen que, tot i així, s’ha tirat endavant amb el procés. Des del col·lectiu expliquen que quan aquest migdia la comitiva judicial ha arribat a l’edifici, ha certificat que les 14 persones afectades no constaven en el procediment i que per això, el llançament s’ha aturat.

La crisi de la covid-19, l’origen del conflicte

Segons el col·lectiu, l’origen del conflicte és la crisi de la covid-19: el llogater dels pisos ─que disposa d’una autorització per rellogar─ va deixar de pagar part de les mensualitats. “La fundació no ha aplicat les reduccions del lloguer a què estava obligada per la pandèmia i no ha volgut negociar”, relaten. D’aquí a uns dies l’amenaça pesa sobre dos pisos més; els desnonaments s’han previst per al 22 de juny i el 7 de juliol.