L’associació sense ànim de lucre Sin Pasaje de Vuelta s’ha posat d’acord amb el Club Municipal de Vela, el Port Olímpic i l’empresa de busseig Hispania Barcelona per dur a terme, cada mes i mig, accions de neteja del fons marí. Aquest divendres han fet dues immersions i han tret quilos i quilos de porqueria de la zona propera a les escales de formigó de la platja de la Nova Icària. El principal residu amb què es topen són les tovalloletes humides, que molta gent llença a la tassa del vàter.

12 bussejadors voluntaris s’han submergit al mar aquest divendres al migdia i a la tarda per netejar de deixalles el fons marí. Han omplert unes bosses de reixa que han lligat en una boia flotant i han remolcat amb una llanxa fins al Club Municipal de Vela. Es tracta d’una iniciativa de l’associació sense ànim de lucre Sin Pasaje de Vuelta, fundada aquest any mateix. La formen bussejadors recreatius que volen dur a terme accions per millorar l’estat del litoral català. A Barcelona tenen previst fer immersions aproximadament cada mes i mig per netejar el fons marí. L’empresa de busseig Hispano Barcelona col·labora amb ells cedint-los de manera gratuïta el material d’immersió i el Club Municipal de Vela els cedeix una llanxa amb patró per ajudar-los. Els bussejadors que ho vulguin poden sumar-se a les immersions de neteja. Han de tenir, això sí, titulació.

L’associació manté converses amb l’Ajuntament, de qui voldrien rebre ajuda econòmica per, si més no, pagar el material d’immersió. Així, expliquen, podrien fer més immersions i més freqüentment.

El principal residu amb què es topen són les tovalloletes humides, que molta gent llença equivocadament a la tassa del vàter i acaben al mar. També s’hi troben, entre d’altres, compreses, plàstics i llaunes. Els bussejadors són conscients que no podran netejar tot el fons marí però confien que la seva tasca ajudi, si més no, a conscienciar molts barcelonins i a visibilitzar un problema, l’excés de brutícia, per molts desconegut.