El Juanma va passar 21 dies fent de voluntari al camp de refugiats d'Eko, en territori grec. Allà va ajudar, per exemple, a construir-hi dos espais educatius i una cuina comunitària. JUANMA ROJAS, voluntari "No són persones que estan acostumades a viure en tendes de campanya, no són persones que estan acostumades a fer focs a terra, sinó que són persones que vivien en un pis, en una casa, com qualsevol de nosaltres, i que la seva vida s'ha interromput, ja sigui a la infància, en els seus estudis, en el seu desenvolupament professional, personal o familiar." Alguns dels qui també hi han estat coincideixen a descriure la situació en paraules semblants. SARA MONTESINOS, voluntària "La situació de desesperació, completament, i de frustració, o sigui ja no saben què fer, ni on aniran, ni quin serà el proper pas, ni com sortiran d'allà, ni de fet a on aniran." Testimonis com els seus ajuden a fer-se una idea de com és la vida als camps de refugiats. Denuncien, però, que les autoritats gregues han iniciat una persecució contra els voluntaris. ARIADNA MASMITJÀ, voluntària "Els voluntaris estem allà, veiem què passa, ho podem explicar, podem fer fotos... // T'estpanten, creen por... el que els interessa és que els voluntaris marxin d'allà." Per intentar revertir la situació, diuen que és vital que la ciutadania pressioni les institucions polítiques. Per això, fan una crida a manifestar-se, diumenge, pels carrers de la ciutat.

Pels integrants de la Brigada a Eko-Idomeni, que han treballat com a voluntaris al camp d’Eko, la situació dels refugiats als camps és “desesperada”. Sara Montesinos, que ha estat sobre el terreny en les darreres setmanes, assegura que “ja no saben què fer, ni on aniran, ni quin serà el proper pas, ni com sortiran d’allà, ni de fet on aniran”.

Aquest grup de voluntaris, a més, critiquen que les fronteres europees estiguin “obertes al capital però tancades a les persones que fugen de la guerra”, en paraules de Juanma Rojas. També denuncien que les autoritats gregues han començat una persecució de voluntaris. Ariadna Masmitjà, que va ser detinguda per les autoritats hel·lenes, considera que el que estan intentant és evitar que puguin donar el seu testimoni: “T’espanten, creen por… El que els interessa és que els voluntaris marxin d’allà.”

Més enllà de desplaçar-se sobre el terreny, asseguren que la mobilització ciutadana és una molt bona eina per intentar que les coses canviïn. Consideren que fent pressió als governs i les institucions es podrien aconseguir canvis de polítiques i per això fan una crida a la ciutadania a manifestar-se aquest dissabte, 14 de maig. En concret, la mobilització ciutadana arrencarà a les 12 de la plaça de Catalunya i s’acabarà davant la seu de la Comissió Europea.

Entre els projectes en què aquest grup de voluntaris han treballat al camp de refugiats d’Eko hi ha, per exemple, la construcció de dos espais educatius, una cuina comunitària i un espai per a dones, a més de donar-los suport en les necessitats bàsiques més urgents.