Veïns del barri del Bon Pastor s’han fet seu un viver d’estacionament d’arbres de grans dimensions de Parcs i Jardins de més de 1.800 metres quadrats. L’han convertit en una zona d’esbarjo per a gossos amb molta afluència. Aquest viver va obrir l’any 2000 per allotjar els arbres que necessiten un procés de recuperació, com ara els que es retiren de zones afectades per obres, però els veïns han aprofitat el fàcil accés al viver, la tranquil·litat i les condicions del terreny per passejar els animals de manera organitzada.

Els animals corren, juguen i fan les seves necessitats en aquest espai, ubicat a la cantonada entre els carrers de Fra Juníper Serra i de la Formiga, on hi ha plantats arbres de diferents espècies des de fa anys. Aquest ús, però, no es correspon amb la proposta que té l’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor per a aquest terreny, perquè hi voldrien horts urbans.

S’organitzen per torns per passejar els gossos

El viver d’estacionament d’abres va obrir el 2000 després de ser un espai d’aprovisionament de material. Des de llavors, Parcs i Jardins hi trasllada els arbres que necessiten recuperació. Rebatejat a Google Maps com El bosc dels arbres oblidats, els veïns del Bon Pastor l’han utilitzat des de fa una desena d’anys per als seus cans.

Els tenidors de gossos obren la porta del viver i hi accedeixen, des de primera hora, per passejar deslligats els animals. Els agrada aquest indret perquè els gossos poden córrer i s’han organitzat en torns per poder accedir-hi. “Són gossos que potser es barallen o que són grans o tenen alguna malaltia i aquí poden estar sols”, explica la Susana García, una de les usuàries del pipicà improvisat. Una altra, la Verónica García, afegeix que com es coneixen entre ells esperen a la porta per accedir-hi si hi ha algun altre gos a l’interior.

Per això, aquests veïns els agradaria que el viver d’arbres s’adeqüés com a zona d’esbarjo amb una font, bancs i papereres. Una demanda de la qual el Grup Municipal d’ERC a Sant Andreu es va fer ressó i va portar al consell plenari a finals del 2021.

L’associació de veïns vol horts urbans

L’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor, però, recorda que ja existeix un espai d’esbarjo per a gossos homologats per al barri i aquest terreny es podria aprofitar per a altres usos. Josep Maria Fanlo, membre de l’associació, assegura que en reiterades vegades l’entitat veïnal ja ha demanat al districte de Sant Andreu que necessiten horts urbans al barri i aquest emplaçament els podria allotjar. “No tenim horts urbans al barri, n’hi ha un a la Trinitat Vella, l’altre a Baró de Viver, però estan molt demanats”, justifica Fanlo. Una altra ubicació seria als entorns de l’Institut Rubió i Tudurí, que ofereix formació en jardineria.

Hi ha un altre viver com aquest a Montjuïc

En aquest viver de recuperació del Bon Pastor es troben els arbres en bon estat que no tenen una destinació de manera immediata. Com aquest, a Barcelona, n’hi ha dos. Un es troba a Montjuïc (Viver del Migdia). Els arbres són de grans dimensions, amb perímetres més grans de 40 metres, i es planten a terra. L’altre és el Viver Tres Pins, amb arbres més petits. En aquest casos es planten en contenidors i s’aclimaten per a la propera campanya de plantació o per a aquell espai que ho sol·liciti.