El jutge considera que hi ha un “alt risc de fuga”, sobretot després de donar-se a conèixer la sentència inculpatòria. El TSJC no descarta que els inculpats tinguin diners extrets de l’espoli del Palau de la Música a l’estranger, que podrien utilitzar per fugir, i afirma que ni l’edat ni l’estat de salut no són un inconvenient per ingressar al centre penitenciari.

Per a Gemma Montull i Daniel Osàcar ha dictat retirada de passaport: tenen prohibit sortir del país i l’obligació de comparèixer al jutjat un cop al mes.

La petició de la fiscalia

El tribunal va condemnar l’expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet, a nou anys i vuit mesos de presó i l’exdirector Jordi Montull, a set anys i mig. La fiscalia, representada per la fiscal Marta Marquina, considera que són penes elevades i que hi ha “risc de fuga greu evident”, sobretot tenint en compte el seu poder econòmic. Per això, ha sol·licitat que Millet i Montull ingressin a presó provisional sense fiança, mentre el Suprem no resolgui els recursos de cassació i la sentència sigui ferma. Pel ministeri públic, no és un inconvenient ni pot ser un atenuant l’edat dels dos saquejadors confessos del Palau. En aquest sentit, la fiscal ha donat diverses dades i ha dit que a la presó hi ha 14 homes que tenen més de 80 anys.

 

En canvi, Gemma Montull va ser condemnada a quatre anys i mig de presó i l’extresorer de CDC, Daniel Osàcar, a quatre anys i cinc mesos pel finançament irregular de l’antiga Convergència a través del Palau. En el seu cas, la fiscalia considera que disminueix el risc de fugida perquè les penes imposades no són tan elevades i per això els ha demanat la retirada del passaport, la prohibició de sortir del país i la compareixença al jutjat cada 20 i 10 dies, respectivament.

L’advocacia de l’Estat i la Fundació del Palau s’han adherit a la petició de la fiscalia. El Consorci, en canvi, no s’hi ha oposat ni s’hi ha adherit mentre que la FAVB, que exerceix d’acusació popular, s’ha oposat totalment a la proposta del ministeri públic d’enviar-los a la presó. Segons l’advocat Àlex Solà, no hi ha risc de reiteració delictiva ni de destrucció de proves i ha retret a la fiscalia que no ha argumentat prou que hi hagi un risc de fuga de Millet i Montull superior al d’abans de començar el judici. Consideren que no és pertinent enviar-los a presó quan en tot el procediment judicial no s’ha demanat.

Les defenses s’escuden amb l’edat i la salut dels condemnats

Els advocats de les defenses de Fèlix Millet, Jordi Montull, Gemma Montull i Daniel Osàcar s’han oposat a les mesures cautelars demanades per la fiscalia. El lletrat de Millet, Abraham Castro, ha recordat que el seu client “no surt de casa des de fa nou anys” i que té un fill al seu càrrec amb una deficiència mental. També ha remarcat que té greus problemes de mobilitat i que no té “ni un cèntim” per fugir. En aquest sentit, ha dit que “com no li posi un turbo a la cadira de rodes no sé com ni d’on pot fugir el senyor Millet”. Sobre la capacitat econòmica, ha remarcat que tots els diners que tenia els va posar a disposició del jutjat i que ara no té “ni un cèntim” per marxar del país. Ha dit que l’oportunitat l’ha tinguda des del principi de la investigació i no ho ha fet.

L’advocat de Jordi Montull, Jorge Navarro, ha remarcat que sempre s’ha presentat als jutjats tot i els problemes de salut. Sobre Gemma Montull, ha explicat que el risc de fuga és impossible perquè té un fill adolescent al seu càrrec i que és l’única a qui es va imposar una fiança de mig milió d’euros. Pel que fa la defensa de l’extresorer de CDC, Daniel Osàcar, Judit Gené ha remarcat que el seu client “no té ganes, ni mitjans, ni forces” per marxar a l’estranger, ja que a més tota la seva família viu a Barcelona. També ha remarcat que Osàcar  té 82 anys i està molt delicat de salut. Presentar-se periòdicament als jutjats, ha dit Gené, “li pot causar una alteració en la seva vida i el seu problema cardíac”.