Des de fa cinc anys, una torre de Sarrià que havia estat una antiga residència per a gent gran pertany als serveis socials de Sant Joan de Déu. El centre d’acollida per a persones sense llar, situat al carrer de l’Hort de la Vila, ofereix fins a 90 habitacions i la possibilitat, si es vol, de treballar. Els casos més nombrosos són els d’homes sols que s’han quedat sense feina i han acabat vivint al carrer. Segons explica Oriol Bota, director de l’Obra Social de Sant Joan de Déu, “aquí intentem recompondre allò que s’ha trencat quan arriben al centre, principalment, la dignitat, els hàbits i la xarxa social, es tracta de cuidar la gent perquè pugui recuperar allò que ha perdut”. També s’ofereixen habitacions a dones i a famílies.
Dedicats als sensellar des del anys 70
L’Obra Social de Sant Joan de Déu treballa per a les persones sense sostre des del 1979. Actualment hi esmercen esforços al voltant d’uns 70 professionals en l’edifici que tenen a la Creu de Molers, al Poble-sec, i aquest, a Sarrià – Sant Gervasi. També donen suport al projecte Housing First (Primer la Llar), un model experimental que ofereix pisos a persones amb necessitats especials per tal de brindar-los certa independència personal. Segons Bota, “ja fa temps que Sant Joan de Déu té clar que l’habitatge és un dels elements bàsics per a la dignificació d’aquests col·lectius“.
La bombolla del lloguer
Fa uns anys que els qui treballen amb les persones sense llar han detectat una nova realitat. D’entrada, les estades de les persones havien de ser de curta durada i ara mateix el temps de mitjana d’estada és d’uns 240 dies. El motiu principal és la dificultat que tenen les persones que viuen al carrer de trobar un sostre a un preu digne. Per tant, un dels objectius més importants dels centres d’acollida és oferir la possibilitat de trobar feina als usuaris. Tot i això, un nou perfil està arribant als serveis socials, aquelles persones que tot i tenir feina són pobres i necessiten la seva ajuda.
Finançament gràcies al Magic Line
En la jornada de portes obertes del centre d’acollida a les persones sense llar, a banda dels veïns, hi havia alguns voluntaris del Magic Line. Aquesta mobilització solidària de Sant Joan de Déu aconsegueix aplegar al voltant de 200.000 euros cada any, uns recursos econòmics que van destinats a quatre àrees principals: la llar, l’ocupació, la salut i la cooperació internacional. Aquí disposeu de tota la informació del Magic Line 2019, que recapta fons pels serveis socials de l’entitat. L’any passat es van organitzar en 750 equips, que a tota l’àrea metroplitana van obtenir al voltant de 400.000 euros que s’acaben distribuint entre els 11 centres que Sant Joan de Déu té a diferents territoris.