ma finestra

Es pot tornar a repetir en un futur una pandèmia com la que estem vivint ara amb el coronavirus? El catedràtic de microbiologia i director de l’Institut de Salut Global i Patògens Emergents de l’Hospital Mount Sinai de Nova York, Adolfo García-Sastre, no ho descarta. “Amb el temps és fàcil que hi torni a haver un virus com aquest, que provoqui problemes inclús majors”, assegura. En una entrevista a RAC1, García-Sastre recorda que les condicions d’ara són més propícies que les que hi havia fa 50 anys, perquè hi ha més densitat de població i més mobilitat. Per tant, “hi ha més possibilitats que un virus pugui infectar un humà en un lloc remot, on abans no s’haurien trobat”. “Això s’ha de tenir previst i incloure-ho dins la nostra capacitat de resposta”, explica, de la mateixa manera que ens podem preparar per “un atac cibernètic o nuclear”.

Estem preparats per a una altra pandèmia?

El viròleg és també crític sobre el grau de preparació en cas d’una possible futura pandèmia. “Encara hi ha moltes coses a aprendre”, reconeix. Creu que no s’ha resolt el buit legal sobre com afrontar aquesta situació i tampoc que la Sanitat pugui tenir els recursos per oferir una resposta ràpida a la població. García-Sastre posa d’exemple que caldria tenir test diagnòstics suficients per poder frenar la pandèmia al principi, quan encara no hi han vacunes. També aposta per treballar a millorar les vacunes i els medicaments contra els virus respiratoris.

La immunitat adquirida, una defensa per a futures variants

Sobre l’increment de contagis que ha suposat la sisena onada, García-Sastre és optimista. Creu que aquest reforç col·lectiu de la immunitat incrementa la capacitat de la població de defensar-se contra futures variants de la covid. A més, també creu que això fa “molt difícil” que es puguin repetir onades com aquesta. De cara al futur, assegura que el virus intentarà evolucionar per poder transmetre’s en persones amb molta immunitat. “Voldrà trencar la capacitat de protecció de donen les vacunes, tot i que això no vol dir que la puguin trencar completament”. De fet, el viròleg pronostica que “és molt fàcil” que s’acabi tornant un virus similar a altres amb els quals ja estem familiaritzats, com la grip o altres virus respiratoris.