Un informe del centre Irídia apunta mancances en l’atenció per part dels Mossos d’Esquadra a les víctimes de violència sexual. L’entitat en defensa dels drets humans apunta que cal actualitzar els protocols, comprovar-ne el compliment, formar més els agents i no caure en estereotips. L’autora de l’informe, Sara Tobio, afirma que tots aquests factors causen revictimització.

“La manera com són ateses les víctimes de violència sexual pot condicionar la resta del procés”, segons Sara Tobio. Per analitzar com es dona aquest primer contacte, Irídia ha entrevistat mossos, advocats i víctimes. L’autora de l’informe ha posat d’exemple que si la redacció de la denúncia és incompleta pot condicionar el posterior procés judicial o també ha apuntat casos en què les víctimes han decidit no interposar la denúncia “pel qüestionament constant de la policia”.

Tobio relata altres mancances que s’han detectat, com el fet que l’atenció depèn en funció de l’agent o que si la víctima acudeix a la comissaria sense advocat, de vegades no se li fa una lectura completa dels seus drets. Per tot això, des d’Irídia consideren fonamental la formació dels mossos i revisar el compliment dels protocols existents.