Fins al segon trimestre d’aquest 2018, els jutjats de Catalunya han concedit un 51 % de les ordres de protecció demanades per a casos de violència masclista. La xifra l’ha valorada aquest dilluns, just l’endemà del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Masclista, la degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona. Maria Eugènia Gay ha demanat un “canvi de paradigma” perquè considera que fins ara la justícia ha “anteposat la limitació de drets de l’agressor als drets de la víctima a veure’s protegida i segura”.

Per això, ha destacat la importància que la víctima estigui assistida des del primer moment per un advocat. Ha explicat que hi ha casos que el jutge ha denegat l’ordre d’allunyament perquè “no és el mateix advocat el que l’ha demanada i no està fonamenta ni consensuada amb la mateixa víctima”.”En aquestes situacions al jutge no li queda cap altra via que realment denegar-la”, ha dit Gay.

Catalunya, a la cua en l’aplicació d’ordres de protecció

Si ens fixem amb les dades del segon trimestre de l’Observatori contra la violència domèstica i de gènere del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Catalunya és la comunitat on menys s’atorguen ordres de protecció per darrere de Madrid, amb un 54 %, i el País Basc i les illes Canàries, amb un 58 %. En aquest sentit, la degana demana que s’unifiquin els criteris entre comunitats autònomes. “Cal que el pacte d’Estat es desplegui amb total homogeneïtat i no hi hagi diferències”, ha dit.

El 47 % dels casos oberts s’arxiven

Una altra dada destacada és la dels casos que s’arxiven. Segons el CGPJ, el 46,94 % es van arxivar, un fet que la degana ha explicat que es deu en bona part a la por de les víctimes a seguir amb el procediment judicial un cop han presentat denúncia. Per això, ha dit Gay, també és important l’assistència d’un advocat.

Durant els deu primers mesos del 2018, només un 13,22 % de les víctimes de violència masclista va sol·licitar un advocat durant la interposició de la denúncia a Barcelona i a la majoria de municipis de l’àrea metropolitana que coordina el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona. En total, en termes absoluts, es van designar prop de 3.400 advocats del torn d’ofici a tot Catalunya, la majoria a la ciutat de Barcelona, que lidera la llista amb 1.365 assignacions.