Durant aquest 2018 a Catalunya sis dones —tres a Barcelona—han estat assassinades en crims masclistes, però només una d’aquestes havia presentat una denúncia prèvia i, de fet, tenia vigent una ordre d’allunyament de l’agressor. Es tracta d’una xifra provisional fins al novembre, però de moment és inferior al balanç de víctimes del 2017, que es va tancar amb vuit dones assassinades. Tot i això, els Mossos d’Esquadra insisteixen que no es pot abaixar la guàrdia.

Pel que fa a les denúncies, fins a l’octubre del 2018 s’han instruït 10.935 denúncies per violència masclista, una xifra similar a la de l’any passat, amb un descens del 0,3 %.

El perfil de la víctima i els tipus de violència

La franja d’edat que concentra més víctimes és la dels 31 a 40 anys, però també se’n troben en altres edats, i aquest any un 6,9 % del total de dones ateses pels Mossos han estat menors d’edat.

Les denúncies més freqüents són per violència psicològica (amenaces, coaccions, vexacions, assetjament i tracte degradant), que representa el 41,6 % dels casos. El segueix la violència física (lesions lleus i greus i temptatives d’homicidi) que suma el 40,2 % de les investigacions. La resta de casos són per altres violències com l’econòmica (11,9 %), la ciberviolència (3,5 %) i la sexual (2,8 %).

La importància de denunciar des de l’entorn de les víctimes

La cap del Grup Central d’Atenció a la Víctima dels Mossos d’Esquadra, Andrea Garcia, subratlla la necessitat que des de l’entorn es denunciïn les situacions de violència que es detectin. Garcia afirma que “si som veïns i sentim amenaces, no ha de quedar en el fet de debatre si és correcte o no, sinó que cal trucar el 112 i els Mossos hi aniran i en faran les comprovacions pertinents.

La responsable insisteix en aquesta implicació de l’entorn, i recorda que, després de mortes, s’ha descobert que l’entorn de cinc de les assassinades tenia coneixement d’amenaces o indicis de violència de gènere.

“L’entorn pot tenir por de trair la confiança de la víctima si denuncia. No és trair, necessita que algú altre faci de portaveu i demani ajuda”

Més detinguts entre joves entre els 18 i 20 anys

D’entre les dades d’aquest 2018 destaca l’increment d’un 20 % dels detinguts en la franja de 18 a 20 anys, malgrat que no hi ha una correlació amb les víctimes d’aquesta edat, que han crescut un 4 %. Tot i això, dels 4.425 homes detinguts per agressions masclistes aquest any 2018, la franja amb més detencions se situa entre els 21 i els 50 anys.

La policia també detecta un creixement de diferents formes de violència envers les dones a través d’internet, tant en forma d’amenaça a través de missatgeria instantània, com en control de comunicacions i interaccions a les xarxes socials. Es tracta, segons els Mossos, de formes noves de control, i que encara “no hi ha sensibilització per denunciar aquestes situacions”.

Puja el nombre de menors d’11 anys víctimes de violència masclista

Una altra dada rellevant és l’increment de víctimes menors que són testimonis de violència masclista en el seu entorn o que, directament, han patit violència. Entre els sis i els 11 anys s’ha registrat un augment del 39 %.  Pel que fa als menors que han patit violència, les dades de la policia catalana assenyalen que han augmentat un 6,8 % i s’han enfilat fins a 792.