Entre el 30 de març i el 21 de juny, coincidint amb l’estat d’alarma per la covid-19, s’han produït més de 1.000 peticions d’assistències sobre violència de gènere. Això, segons el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) suposa que aquesta matèria ha estat la que ha generat més demanda de lletrats d’ofici durant aquest temps.

Descens dels delictes en totes les seves modalitats

Per darrere de la violència de gènere, segons les dades de les quals disposa el Torn d’Ofici de l’ICAB, les matèries d’actuació majoritàries durant l’estat d’alarma han estat en relació amb la recerca judicial (amb més de 830 peticions), el robatori amb força (amb prop de 800 peticions), els delictes contra la salut pública (més de 670) i robatori amb violència (més de 630). El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona posa de manifest alhora, que des de mitjans de març i fins a mitjans de maig es van reduir de manera notable les trucades rebudes al Torn d’Ofici. Des d’aquest organisme creuen que el confinament i la presència policial als carrers per vigilar el compliment de les mesures de l’estat d’alarma va provocar el descens dels delictes en totes les seves modalitats.

79 % d’assistències realitzades de forma telemàtica

Des de l’ICAB es va impulsar durant el principi de l’estat d’alarma que les primeres assistències a detinguts a comissaries i dependències policials es poguessin fer de forma preferent a través de videoconferències. La mesura, ben acollida pel sector de l’advocacia, va entrar en funcionament el 30 de març i el 79 % d’assistències a detinguts s’han realitzat de forma telemàtica.