Associació il·lícita, lucre i coacció a la prostitució, immigració clandestina, agressions sexuals, tinença d'armes i tràfic de vehicles. És la llarga llista de delictes que s'imputen als 20 detinguts. L'operació policial es va iniciar fa un any, després que els mossos tinguessin coneixement que un grup important de joves podien estar sent explotades sexualment gràcies a la denúncia d'una d'elles. La xarxa desarticulada controlava bona part de la prostitució a peu de carretera. El seu radi d'acció s'estenia més enllà del Barcelonès i tot just iniciava l'expansió a Tarragona. Les víctimes, fins a 50 dones, ja han estat identificades. La majoria són de nacionalitat romanesa, ja que en aquests casos no es pot acusar els proxenetes d'immigració clandestina, com sí que passa amb les ciutadanes extracomunitàries. Ara la tasca dels investigadors se centra d'una banda en l'oferiment d'assistència a aquestes noies, però també a intentar que denunciïn els seus explotadors. JORDI OLLÉ, cap de l'Àrea Central de Crim Organitzat "S'està fent un treball de citar-les, mirar si alguna vol col·laborar i denunciar els fets pels quals ha passat perquè tinguem més carrega de prova en aquest cas." A banda de les detencions efectuades, s'han cursat 6 ordres internacionals per a altres integrants del grup criminal que en el moment en què es va dura terme l'operatiu policial estaven a l'estranger. Els proxenetes detinguts exercien una violència extrema contra les dones però també contra altres grups de proxenetes que tenien intenció d'ubicar-se en el que ells consideraven el seu territori. Exercien un control directe sobre ells i els obligaven a pagar una quota diària de 150 hores per cadascuna de les dones forçades a prostituir-se. Cinc dels 20 arrestats ja van ser detinguts l'any 2006 per l'assassinat de dos proxenetes.

Els Mossos d’Esquadra han donat avui més detalls sobre l’operació que es va conèixer divendres. Els Mossos han explicat que la xarxa, extremadament violenta, era la més extensa que s’ha detectat fins al moment a Catalunya, ja que controlava bona part de la prostitució que s’exerceix a peu de carretera.

Amb el nom d’Elvis, l’operació policial es va iniciar fa un any i ha acabat amb la detenció d’una vintena de persones i l’escorcoll de 14 domicilis de Barcelona, Sabadell, Terrassa, Castellar del Vallès, Sant Adrià de Besòs i el Prat de Llobregat. Als detinguts se’ls imputen delictes d’associació il·lícita, lucre i coacció a la prostitució, immigració clandestina, agressions sexuals, tinença d’armes i tràfic il·lícit de vehicles.

Segons els agents, el grup controlava unes 50 de dones a les quals explotaven sexualment, les feien treballar més de 12 hores al dia i les sotmetien a constants pallisses i agressions sexuals. També s’ha constatat que compraven i venien les seves víctimes per quantitats properes als 15.000 euros. Les noies exercien la prostitució majoritàriament a peu de carretera, però també en un club del carrer de Varsòvia de Barcelona i un altre del Prat de Llobregat.

Els Mossos han explicat que el grup era extremadament violent i que, a més d’explotar sexualment les dones, extorquia altres grups de proxenetes que tenien la intenció d’ubicar-se a la xarxa viària catalana. Segons els policies, cinc dels detinguts ja van ser arrestats el 2006 per un assassinat presumptament relacionat amb el control d’un tram de carretera on s’exercia la prostitució.

Dels 20 detinguts, 19 ja han ingressat a la presó. També s’han cursat sis ordres internacionals de detenció per poder posar a disposició judicial sis integrants més del grup que, en el moment que es va fer l’operació, podrien trobar-se a Itàlia, Albània i Romania.