Des de fa aproximadament un any, un vigilant de seguretat privada custodia els punts verds més conflictius de la ciutat durant una estona dos cops al dia per evitar els robatoris i les coaccions als usuaris i treballadors.

Els treballadors van forçar la mesura

La mesura és el resultat a les denúncies que diversos treballadors dels punts verds van començar a fer el 2017 després de patir agressions en el seu lloc de feina i que va derivar en diverses vagues al llarg del 2018.

Els cinc punts verds amb seguretat privada

Els punts verds que tenen vigilància privada són els del barri de Sant Andreu, Sant Andreu Nord, el Poble-sec, Floch i Torres i Sant Martí de Provençals. En aquests cinc emplaçaments, un vigilant de seguretat hi fa ronda matí i tarda. S’hi està una estona a cada punt verd i la seva presència té com a objectiu evitar els possibles robatoris de residus a dins dels punts verds i també té efecte dissuassori.

És encara insuficient la vigilància?

La presencia del vigilant disminueix les accions intimidatòries cap als usuaris del punt verd, ja que algunes persones es dediquen a demanar als usuaris els objectes o elements que haurien d’acabar als contenidors abans que els veïns accedeixin als punts de recollida. Segons els treballadors dels punts verds de Sant Andreu, la presència del vigilant s’ha notat força des de fa un parell de mesos, ja que mentre ell hi és, s’han deixat de produir aquestes accions violentes. Aquest estiu, però, els punts verds amb vigilància privada van patir una quinzena de robatoris. Llavors el comitè d’empresa ja va declarar que la mesura li semblava insuficient i va instar a l’Ajuntament a incrementar la vigilància dels espais amb personal durant tot l’horari d’obertura. Dos mesos més tard, però, la vigilància se segueix limitant a una hora o hora i mitja al dia, segons el punt verd.