En 30 anys, Videoinstant ha resistit als canvis de format del Beta al VHS, al Laserdic, al DVD i ara, al Blu-Ray. Però hi ha una revolució que està a punt de posar fi a la història d'aquest videoclub: la d'Interet i les descàrregues il·legals. En només 6 anys, la facturació els ha caigut un 70%. AURORA DE PARES, responsable de Videoinstant "Jo no puc competir entre llogar un DVD per 3 euros i que t'ho baixis tot gratis. És impossible". I això cal sumar-hi un altre factor: els propietaris del local volen actualitzar el preu del lloc. És el cop de gràcia d'un negoci que fa anys que trontolla. Ara els responsables de Videoinstant han demanat a l'Ajuntament que el consideri un comerç emblemàtic. Una mesura que els permetria rebre ajudes públiques durant un temps. Almenys, fins que millori el panorama i el govern aprovi una llei que freni les descàrregues il·legals. Videoinstant va nèiexer al 1981 i va ser el primer videoclub d'Espanya. Una idea revolucionària pel seu temps. De fet, els seus impulsors es van inspirar en el negoci que feia anys que funcionava a països com França o Anglaterra. En aquest temps han acumulat més de 40.000 pel·lícules de tot tipus. De fet, el seu fons documental és un dels més importants de Catalunya. Un catàleg que inclou des de les últimes novetats fins a clàssics descatalogats des de fa anys. "Aquí trobes el que no hi ha enlloc..." "Tenen de tot" De moment, els responsables del videoclub han recollit més de 2.000 signatures perquè se'ls declari com a comerç emblemàtic de la ciutat. Tot perquè la pel·lícula de Videoinstant no acabi en negre.

L’Aurora Depares ha seguit l’estela dels seus pares al capdavant de Video Instan, el primer videoclub que va obrir a Espanya. Ara, ha engegat una recollida de signatures per reclamar que l’establiment sigui considerat emblemàtic i així es garanteixi la supervivència del negoci. De moment, n’han recollit 2.000 però l’objectiu és arribar fins a les 5.000. Ja els han donat suport els veïns de l’Eixample i noms del cinema com el director Juan Antonio Bayona i l’actriu Pilar Bardem. També demanen suport a través de la xarxa Change.org.

Depares apunta dos factors que posen en perill Video Instan. D’una banda, a finals d’any s’acabarà el contracte de lloguer del local i la propietat els ha proposat un increment del 50%. Tot i això, expliquen que les descàrregues il·legals posen a la corda fluixa el negoci. Argumenten que “si la llei protegís la propietat intel·lectual, podríem assumir l’augment de la mensualitat del lloguer”. Video Instan ha vist com el lloguer de cintes ha caigut un 70% en els últims vuit anys.

A més de ser un videclub pioner, Video Instan ha anat creant un arxiu comprant i guardant totes les pel·lícules que s’han editat al llarg de 34 anys. Així, han arribat a les 40.000 referències. Els cinèfils hi poden trobar títols ja descatalogats com ‘Bailar en la oscuridad’ o la catalana ‘Souvenir’. Aurora Depares assegura que la Filmoteca els ha ofert un espai per a la col·lecció.