En la primera jornada del judici pel 17-A no només s’han vist, després de més de tres anys, els acusats per l’atemptat a la Rambla i Cambrils. Durant la sessió s’han reproduït, a petició de la fiscalia, imatges inèdites que incriminen un dels processats i en què es pot veure el grup terrorista ─també a Younes Abouyaaqoub, autor de l’atropellament a Barcelona─ fabricant i preparant explosius.

Els vídeos s’han exhibit a la sala després que Mohamed Houli, el principal acusat, s’hagi negat a declarar perquè en interrogatoris anteriors “ja s’havia mostrat penedit“, segons ha afirmat. La fiscalia ha argumentat que, en aquestes declaracions, Houli es va contradir i com a prova ha fet reproduir les imatges: és ell qui les enregistra, i s’hi veuen els terroristes fabricant explosius a la casa d’Alcanar.

Houli va gravar Youssef Aalla (mort a Alcanar), Mohamed Hichamy (abatut a Cambrils) i Abouyaaqoub dies abans de l’explosió accidental i no només preparant material, també realitzant proclames de la seva militància al salafisme combatent. Seguidament, s’ha reproduït un altre vídeo en què es veu un dels membres del grup col·locant-se un cinturó bomba. Per tot això, la fiscalia ha volgut provar que Houli formava part de la cèl·lula terrorista de joves de Ripoll i articulada al voltant de l’imam Abdelbaki Es Satty.