La darrera víctima de violència masclista a la ciutat va morir dissabte en aquest pis. La dona no havia denunciat mai la seva parella per maltractaments. Com ella, es calcula que un 73% de les víctimes no acudeixen a la justícia. Segons dades dels Mossos, en el que va d'any s'han posat prop d'11.000 denúncies. MONTSERRAT VILÀ, Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere "La denúncia comporta molta por. En el fons, elles el que volen és que les deixin tranquil·les però tampoc volen un mal exactament per a l'agressor. I per això costa també tant denunciar." Els qui treballen amb les víctimes expliquen que sovint es qüestiona el seu testimoni. De fet, segons el Consell General del Poder Judicial, Catalunya és la comunitat en què es concedeixen menys ordres de protecció. En el segon trimestre d'aquest any, es van demanar prop de 1.500 ordres però la majoria es van denegar. Només es van concedir en un 31% dels casos. MERCÈ CLARAMUNT, advocada "Si no és que aquesta agressió tingui un volum o unes característiques molt importants, aquesta ordre de protecció no es concedirà." FRANCINA VILA, regidora de la dona i drets civils "Creiem que hi ha manca de sensibilitat per part de determinats jutges a l'hora de determinar una ordre d'allunyament. I per tant, creiem que aquí també s'ha de fer una feina imoprtant perquè es prengui consciència." En 10 mesos i mig, a Barcelona hi ha hagut sis homicidis per violència masclista, segons dades policials, una xifra més alta que la de l'any passat. El 2013 no n'hi va haver cap.

Amb aquestes dades sobre la taula, entitats que treballen amb les dones, advocats i fins i tot l’Ajuntament reclamen canvis. Ho fan sobretot tenint en compte que la mitjana espanyola en la concessió d’aquest tipus de mesures és del 55% i que a Múrcia, la que té un percentatge d’aplicació més elevat, arriben al 82%. Segons l’advocada Mercè Claramunt, a Catalunya només es concedeixen ordres de protecció si l’agressió té “un volum o unes característiques molt importants”.

Les entitats que treballen al costat de les víctimes denuncien que habitualment es qüestiona el testimoni de les dones i que sovint el jutge només té en consideració la darrera agressió o les que es poden documentar, per exemple, amb certificats mèdics. En aquest sentit, des de l’Ajuntament, la regidora de Dona i Drets Civils, Francina Vila, ha afirmat que “creiem que hi ha manca de sensibilitat per part de determinats jutges a l’hora de determinar una ordre d’allunyament”. Això, diu, dificulta la tasca dels Serveis Socials i posa en perill algunes dones “i per tant, creiem que aquí també s’ha de fer una feina important perquè es prengui consciència“.

La darrera víctima de violència masclista a la ciutat va morir aquest dissabte al barri la Sagrada Família. En aquest cas, la dona no havia denunciat mai el seu agressor, però segons els experts no és un cas aïllat. Es calcula que el 73% de les qui pateixen violència masclista no ho acaben denunciant. Segons dades dels Mossos d’Esquadra, en el que va d’any s’han posat prop d’11.000 denúncies.