Després de l’èxit de la manifestació de la Diada de 2012, l’ANC ha convocat una cadena humana des d’Alcanar fins al Pertús. La mobilització començarà a les 17.14 h del pròxim 11 de setembre. Dels més de 700 trams que tindrà la Via Catalana, més d’una cinquantena passaran per Barcelona.

La cadena entrarà a la ciutat per la carretera de Collblanc i el carrer de Sants. Ocuparà la plaça d’Espanya i l’avinguda del Paral·lel fins al mar. La Via Catalana recorrerà el Front Marítim fins al Fòrum i l’avinguda Diagonal. El traçat passarà per llocs emblemàtics de Barcelona: la Sagrada Família, la Catedral, la Rambla, la plaça de Catalunya, el passeig de Gràcia i el Camp Nou. També se situarà davant de les principals institucions polítiques catalanes: el Parlament, al Parc de la Ciutadella, i el Palau de la Generaltiat, a la plaça de Sant Jaume.

En conjunt, la Via Catalana passarà per 86 municipis. D’aquesta manera, s’ha volgut descentralitzar la mobilització i fer-la arribar a més comarques. A més, és un traçat reivindicatiu ja que segueix l’N-340, l’N-II i el corredor mediterrani ferroviari, exemples de la manca d’inversió de l’Estat. L’ANC no descarta que des de les assemblees territorials s’organitzin autocars per arribar al tram més proper.

La cadena humana serà un repte logístic per a l’ANC. Per garantir que cap tram no quedi buit, qui vulgui formar part de la Via Catalana s’haurà d’inscriure a partir de la setmana que ve a la web que ha llançat l’assemblea i triar una zona on ubicar-se l’11 de setembre. Els organitzadors recomanen desplaçar-se amb antel·lació al tram de cadena on es participi. A més, dues hores abans de l’acció es tancarà el trànsit.

Més de 800 fotògrafs immortalitzaran l’acte i amb les imatges dels participants recollides crearan la fotografia més llarga del món. Amb la Via Catalana, l’ANC vol aconseguir una “gran demostració d’unitat” que aconsegueixi “un gran impacte mediàtic i polític internacional”.