(ACN) La consellera de Salut, Alba Vergés, ha donat per feta la pròrroga del toc de queda, que finalitza el període de 15 dies inicials aquest dilluns. En una compareixença aquest dijous ha insistit que les presses no són bones i que si les mesures de restricció comencen a donar fruits ara no és moment de pensar a retirar-les. També ha argumentat que la mesura no s’entén aïllada de la resta de restriccions, com el confinament municipal de cap de setmana o el tancament de la restauració. La consellera considera que cal anar pas a pas abans de plantejar un relaxament d’aquestes restriccions. En declaracions a Ràdio 4 també ha dit que la mesura del toc de queda “continuarà segur”.

Un berenar de Nadal

D’altra banda, ha augurat un Nadal “molt complicat” pel que fa a la situació epidemiològica. Ha dit que els grans dinars s’hauran d'”evitar del tot” i ha instat a fer trobades reduïdes i espaiades en els dies. En aquest sentit, Vergés ha apuntat com a solució fer una trobada familiar a la tarda, per exemple, un berenar. També apunta com a possibilitat veure una part de la família un dels dies festius, i uns dies després veure’n una altra part. Per la consellera no es tracta de viure el Nadal tancats a casa i sols, sinó de triar bé amb qui ens volem veure. Unes trobades que no han de ser llargues i que s’han de celebrar en espais ben ventilats.

No tem pel col·lapse als hospitals

La consellera ha assegurat també que no tem per un col·lapse als hospitals perquè s’han pres mesures restrictives, tot i que ha dit que si això no s’hagués fet la tendència era anar cap a aquesta situació.

Malgrat això, ha reconegut que s’estan desprogramant activitats en alguns llocs però s’ha mostrat “tranquil·la” per la situació general. Sí que ha afirmat que els centres d’atenció primària (CAP) estan “desbordats”, però ha defensat que des de Salut estan fent i continuaran fent un pla d’enfortiment en aquest àmbit.

Problemes legals perquè els farmacèutics puguin fer PCR

Vergés s’ha mostrat partidària que els farmacèutics “puguin fer moltes coses de salut” i “entrin molt més” en el sistema, però ha apuntat que hi ha temes legals que dificulten que puguin fer les proves PCR. Tot i això, s’ha mostrat convençuda que es podrà establir “una col·laboració que ha vingut per a quedar-s’hi”. Sobre les crítiques rebudes perquè els estudiants a partir d’ESO s’hagin d’agafar automostres, la consellera ha puntualitzat que això “no vol dir fer la prova”.

En aquest sentit, ha explicat que ja es va fer una prova pilot a Girona, que és poc invasiva, i que també ha de donar bons resultats a les residències. D’altra banda, ha explicat que la possibilitat que Catalunya rebi vacunes contra la covid és un gestió que es fa a través del Ministeri de Sanitat en l’àmbit europeu però ha afirmat que en té “aparaulades” dosis.