Aquesta és una imatge cada cop més freqüent a les platges barcelonines. Agents de la Guàrdia Urbana detenen un grup de llauners, que ofereixen cerveses i begudes de forma il·legal. Durant aquest juny i juliol la policia ha interposat més de 4.600 denúncies per venda ambulant de begudes a la sorra, un 20 per cent més que en el mateix període de 2013. Pel que fa a la intervenció de material, s'han decomissat més de 53.200 llaunes i combinats, un 40 per cent més que a l'estiu passat. A més, la Guàrdia Urbana destina ara 60 agents a combatre aquesta activitat il·lícita, el doble del que era habitual en altres temporades estiuenques. I ho fa posant especial atenció a la vigilància als passejos per interceptar els venedors abans que trepitgin la platja. Tot i això, els responsables dels xiringuitos creuen que no n'hi ha prou. JORGE POLÁN "Se van unos, la policía hace más o menos su trabajo, pero al rato vienen otros. Está infectado, realmente." JULES ALAY "No sé cómo pueden pararlo, porqué estarán todos identificados miles de veces, miles de veces". ROSA MONTAÑÉS "Ens afecta perquè tenim servei de platja, i els clients volen el més barat i ens fot, ens fot la venda." En aquest xiringuito, fins i tot, han contractat vigilàcia privada per impedir que els llauners venguin begudes a la vora del seu establiment.

Aquest augment de les denúncies es deu, en part, a les actuacions de la Guàrdia Urbana, que ha destinat 60 agents a aquest tipus d’operacions, un 50% més de reforç policial. El subinspector de la Guàrdia Urbana a Ciutat Vella, Carlos Pastor, en una entrevista a Europa Press, ha alertat dels problemes de salubritat d’aquestes begudes, que en ocasions, es troben amagades a les clavegueres o a sota dels cotxes, no només les llaunes, sinó també els combinats ja preparats.

Els responsables dels xiringuitos oficials a qui aquests venedors fan competència deslleial estan satisfets perquè la Guàrdia Urbana reforci el dispositiu de control dels llauners, però asseguren que no n’hi ha prou. “Se’n van uns, però al cap d’una estona vénen uns altres; això està infestat”, diu Jorge Polán, encarregat del xiringuito Blue. Rosa Montañés, cambrera d’aquest mateix xiringuito, confirma que l’activitat dels llauners perjudica el seu negoci, que té servei de platja: “Els clients volen el més barat i ens fot la venda”, assegura. De fet, Montañés explica que al local al qual treballa s’han vist obligats a contractar a una persona que es dedica exclusivament a impedir que els llauners ofereixin begudes als clients del xiringuito.

Jules Alay, cambrer del xiringuito Guingueta, diu que “no sap com podran aturar-ho, perquè els han identificat a tots milers de cops i segueixen actuant”. A més, explica que segons la seva experiència els llauners actuen de forma organitzada i coordinada, repartint-se la platja per zones i grups. Efectivament, el subinspector Pastor confirma que hi ha uns 80 venedors ambulants a les platges de Barcelona, que la majoria són de nacionalitat paquistanesa i que treballen “per una organització que els capta perquè venguin a la platja”.