L’espectacle (Re)itinerar la Sagrera és el resultat d’un projecte col·laboratiu, que va començar fa uns mesos, entre el grup Vulnus Arts Vives i Recerca i els veïns i veïnes del barri de la Sagrera. A partir de diversos relats en primera persona, els veïns pugen a l’escenari per explicar històries viscudes, de records, de sentiments, de lluites, de percepcions, que vehiculen “la història no oficial del barri”.

La Dolors, per exemple, va arribar a la Sagrera fa 51 anys. Recorda amb nostàlgia diversos moments que l’han marcat de prop “Quan vaig arribar em va impactar la força del moviment veïnal. Quan van aconseguir, per exemple, el parc de la Pegaso, l’escola pública, el primer curs de català que vaig poder fer de manera clandestina i diferents aspectes que es van assolir”, explica.

I com el de la Dolors, fins a cinc relats de veïns que expliquen la història “no oficial del barri”. “Les històries dels barris es narren des d’una manera oficial. Però quan treballem amb la gent apareixen molts matisos. Ha sortit la tensió entre la nostàlgia del passat de la Sagrera on els veïns es coneixien, amb la societat actual on hem de crear una xarxa comunitària, perquè l’hem destruït”, ha explicat Thomas Louvat, director artístic Vulnus. Precisament el grup Vulnus treballa exclusivament amb “projectes de territori”.

‘Habitar la frontera’, un projecte cultural col·laboratiu

L’espectacle (Re)itinerar la Sagrera forma part del projecte cultural col·laboratiu ‘Habitar la Frontera’. Una investigació i creació compartida amb els veïns i les veïnes del barri de la Sagrera, que es du a terme a quatre equipaments de proximitat. Des de fa sis mesos l’Associació Vulnus, Arts vives i Recerca han treballat a la Nau Ivanow amb el veïnat de la Sagrera creant itineraris poètics i quotidians d’una hora pel barri. L’espectacle que han presentat aquest cap de setmana és només un petit tastet d’una peça teatral que encara s’ha d’acabar de cuinar.