Foto: ACN (Norma Vidal)
Escolta aquesta notícia

(ACN) Alguns dels veïns de les dues finques i el local de Vallcarca ocupats que l’Ajuntament vol desallotjar esperen amb temor que arribi el moment de marxar. Un dels afectats, l’Iru Moner, ha explicat a l’ACN que fa cinc anys que viu amb els seus tres fills en un d’aquests immobles i que no disposa de cap alternativa. “No marxo per indignació, però també perquè amb el meu sou no trobo res que pugui pagar”. Recentment ha rebut un informe de Serveis Socials que acredita la seva situació de vulnerabilitat. “Tinc un pressupost de 800 euros al mes i amb això no m’arriba per poder pagar un pis amb dues habitacions per als nens i per a mi”, ha comentat.

Ha lamentat: “Em sento fatal perquè no puc garantir un habitatge als meus fills”. Alhora, ha retret a l’executiu de Jaume Collboni i als responsables del districte de Gràcia “manca d’humanitat”.

Després del desallotjament de l’assentament fa uns dies, l’Ajuntament continua amb el procediment per recuperar aquestes tres finques municipals afectades pel projecte urbanístic al barri. Es tracta de dos edificis ubicats a l’avinguda de Vallcarca i un local al carrer de la Farigola. El consistori va expropiar-los l’any 2015 i, després de romandre buits durant anys, el 2019 el Sindicat d’Habitatge de Vallcarca va entrar-hi i els va cedir a famílies vulnerables.

Creu que l’infrahabitatge “és una excusa”

L’afectat ha criticat que l’Ajuntament faci servir l’argument de l’infrahabitatge per justificar aquests desnonaments. “Casa meva no és un infrahabitatge. De fet, crec que és la millor casa on mai podré viure”, ha assenyalat. Ha advertit que els tècnics que van inspeccionar les finques només van detectar infrahabitatge als baixos i al local del carrer de la Farigola. “Els habitants dels pisos ens trobem en una situació d’indefensió jurídica total”, ha valorat.

Som Barri demana diàleg

Des de l’entitat veïnal Som Barri, Aran Llivina ha criticat que l’Ajuntament hagi desestimat les al·legacions que el col·lectiu ha presentat. Tot i admetre que les finques de l’avinguda de Vallcarca estan ubicades en sòl qualificat d’equipament, diu que a la peça de la qual formen part hi ha més immobles que també s’haurien d’expropiar en cas que el consistori hi volgués desenvolupar algun projecte.

Per això, demana que mentre no hi hagi un projecte clar “permeti que aquests immobles segueixin fent la funció social que duen a terme, que consisteix a oferir una alternativa residencial per persones en situació de vulnerabilitat”.

Fonts municipals diuen que la via administrativa continua oberta, de manera que s’admet la presentació de recursos i que els procediments encara poden allargar-se diversos mesos.

La situació dels ocupants de l’assentament

La portaveu de Som Barri també s’ha referit a la situació dels ocupants dels assentaments i nega que els Serveis Socials municipals n’estiguessin fent un seguiment real. Considera que “no hi ha hagut voluntat real d’asseure’s amb els representants de la comunitat gitanoromanesa i amb els veïns per crear una taula de diàleg”.

L’Ajuntament assegura que Serveis Socials n’està fent seguiment

L’Ajuntament, en canvi, assegura que de les 18 persones que constava que pernoctaven a l’assentament abans de l’incendi de la matinada del 7 de maig, els Serveis Socials municipals tenien en seguiment i vinculació 11 persones. Han dit que després del desallotjament d’urgència va activar-se el CUESB i es va oferir un allotjament d’emergència als afectats.

Per altra banda, assenyala que en sis casos s’ha ofert als afectats derivar-los als recursos residencials per a persones sense llar, però que tant abans com després del desallotjament aquestes persones han declinat aquesta ajuda. Alhora, ha subratllat que una unitat familiar amb tres individus tampoc ha acceptat l’oferiment d’allotjament temporal d’urgència, i ha dit que els Serveis Socials els han acompanyat per inscriure’s al registre de sol·licitants d’habitatge de protecció oficial.

A més, hi ha una altra persona que ha estat allotjada al CUESB en espera d’obtenir una plaça en un centre de primera acollida i una altra, que va quedar ferida en l’incendi del 7 de maig, a la qual s’oferirà una solució d’allotjament quan surti de l’hospital

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a