Entitats veïnals del districte de Sant Andreu han censat els elements que contenen amiant i que es troben als edificis dels seus respectius barris. Les associacions de veïns Congrés-Indians, la Sagrera, Trinitat Uneix, Sant Andreu de Palomar, Bon Pastor, Sant Andreu Sud, Trinitat vella i Sant Andreu Nord Tramuntana treballen des des fa uns dos anys amb la FAVB per detectar totes les edificacions que contenen o poden contenir fibrociment en els seus elements o estructures.

L’amiant, el gran aliat de la construcció dels anys 60

Els veïns han detectat que en barris amb passat industrial la quantitat d’amiant és superior a la resta, ja que moltes de les naus industrials construïdes durant les dècades dels 60,70 i 80 del segle passat era habitual fer-lo servir. I és que l’amiant és un material amb una capacitat aïllant elevada i, per això, és fàcil trobar-lo en cobertes i teulades, però també en façanes i, fins i tot, en les canonades d’aigua.

Edifici Meridiana de l’arquitecte Oriol Bohigas, a l’avinguda Meridiana
La gent es pensa que si el material que conté amiant no es trenca no passa res. Però no és així, perquè passats 20 o 30 anys el material es deteriora i el vent o la pluja provoquen que les fibres d’amiant quedin en suspensió a l’aire.
Vicki Aguilera, AV Congrés-Indians

Accions de divulgació sobre el risc de l’amiant

La comissió contra l’amiant de la FAVB, en coordinació amb entitats veïnals de tota la ciutat, està organitzant accions de sensibilitació i divulgació sobre la perillositat de l’amiant. L’objectiu és informar a la ciutadania que es tracta d’un problema real de salut pública.

Benzinera al carrer de Felip II
És urgent que es redacti una llei de desamiantat d’una vegada i que es compleixi. Les administracions hauran de posar els mitjans necessaris per eliminar l’amiant dels municipis.
Oleguer Méndez, AV Sagrera

Una problemàtica en vies de resolució

La FAVB ja va convocar el març del 2019 el fòrum Contaminacions Ocultades per donar a conèixer casos de conflicte amb la retirada d’amiant a la ciutat. Les jornades tenien com a objectiu conscienciar la ciutadania sobre els efectes que té l’amiant en la salut i com cal tractar-ne la retirada. En aquell moment també van instar l’Ajuntament i la Generalitat a prendre les mesures adequades per garantir la seguretat dels veïns i treballadors durant les tasques de desamiantatge.

D’altra banda, el juliol passat es va aprovar el Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant de Catalunya per al 2032. El document prioritzava l’eliminació de l’amiant de les escoles públiques i la formació de personal per identificar els espais on hi hagués presència de fibrociment. Una de les accions previstes pel pla i que hauria d’estar enllestida aquest any és un web pensat per als ciutadans que aglutini tota la informació relacionada amb l’amiant i com s’ha de fer el procés de desamiantatge.