El conflicte amb els narcopisos del Raval comença a anar a la baixa després de mesos de lluita veïnal i d’operatius policials conjunts entre Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra. De fet, segons els veïns, de la setantena de narcopisos que es van comptabilitzar en el pitjor moment d’aquesta crisi, ara en queden al voltant d’una desena en actiu. Diverses persones apunten també que aquesta disminució en el nombre de punts de venda de droga i l’activitat dels traficants ha contribuït a tornar “la normalitat” al barri. D’altres veïns consideren que la situació al Raval respecte a les drogues és similar a la que hi havia abans del boom dels narcopisos.

Més recursos socials

Tot i això, entitats com Acció Raval reivindiquen que no es doni el conflicte per solucionat, no només perquè hi ha punts de venda de droga en actiu, sinó també perquè la problemàtica se centra ara en els drogodependents. El portaveu d’aquesta associació, Àngel Cordero, ha demanat més recursos socials per poder-los atendre, ja que molts dels que abans es drogaven dins els narcopisos ara ho fan al carrer. “Si no fos per les sales de venipunció i les entitats que treballen amb consumidors, l’impacte seria encara major”, ha sentenciat. Cordero demana que les administracions treballin braç a braç amb aquests centres “per donar als consumidors l’ajuda que necessiten”.

Legislació per erradicar els narcopisos

Acció Raval també demana a Generalitat i Estat que s’estableixi una nova legislació pensant en aquest problema, per tal que es pugui resoldre el conflicte amb l’habitatge i les llars buides, posant especial èmfasi en aquells pisos i locals propietat de bancs i grans tenidors. A més, l’entitat veïnal també ha reflexionat sobre la legislació en matèria de droga i demana que es modifiqui la legislació sobre l’accés als estupefaents per tal que “deixi de ser una font de delictes”.