Els veïns del Raval denuncien que els narcopisos s’han enquistat al barri i en responsabilitzen la gran quantitat de pisos buits i locals buits que hi ha al barri. Entitats com Acció Raval, Raval Rebel o Stop Desahucios Raval asseguren que tot i els esforços de plataformes veïnals, policies i Ajuntament, el conflicte no es resoldrà si no es posa fi  als habitatges abandonats, la majoria, diuen, propietat de fons d’inversió.

A través d’un comunicat conjunt, les entitats asseguren que l’operació Bacar, la macrobatuda policial contra els narcopisos a Ciutat Vella amb una cinquantena de detinguts que es va fer a l’octubre, va resultar eficaç contra la màfia dominicana, però que hi han quedat les màfies que hi competien i que continuen aprofitant els pisos buits.

Especulació immobiliària i sistema judicial

Els veïns del barri afirmen que són testimonis de com els fons d’inversió, gestionats per agències immobiliàries, expulsen les persones que tenen dificultat per pagar el lloguer o la hipoteca, o bé ocupen pisos per necessitat, però que “no actuen quan els ocupants són denunciats com a narcotraficants”. El text també diu que en moltes ocasions tampoc “no responen als requeriments” dels veïns, ni de l’Administració local ni de la policia.

El comunicat també apunta cap al sistema judicial, que autoritza els desnonaments en obert, és a dir, sense data concreta d’execució. Les entitats hi veuen un intent de dificultar les accions de solidaritat i suport dels veïns que volen evitar que els habitatges quedin buits, “a disposició” dels narcotraficants.

Dos exemples recents

El text de les plataformes veïnals cita dos casos recents. Un és el del número 9 del carrer de Sant Martí, on la família que hi viu acumula impagaments del lloguer i el jutge ha decretat una ordre de desnonament obert entre l’1 i el 15 de febrer. Els veïns denuncien que “en la mateixa finca hi ha un altre pis, de la mateixa propietat i gestionada per la mateixa immobiliària, ocupada per narcotraficants sense cap resposta”.

El segon cas, és el del local 1 del número 3 del carrer de la Riereta, ocupat per uns joves del barri a qui els veïns donen suport per evitar reviure els problemes que van tenir quan durant tres anys es va utilitzar aquest mateix espai com a punt de venda de drogues. La mobilització veïnal va aconseguir el 7 de juny passat aturar-ne el desnonament, però hi ha una nova ordre d’execució per al 14 de febrer.

En canvi, segons les entitats veïnals, la mateixa immobiliària gestiona altres pisos del Raval on s’ha denunciat reiteradament la venda de droga, i no han obtingut resposta. Els veïns neguen que s’estigui actuant judicialment contra ells.

Noves mobilitzacions perquè les administracions actuïn

Els veïns volen tornar a la mobilització ciutadana per visibilitzar de nou el conflicte. Per això han convocat aquest dimecres, 6 de febrer, una roda de premsa. De moment, tenen clares les exigències a les administracions. El comunicat demana a la Generalitat que treballi per desarticular els punts de venda al Raval i també el sistema de subministrament a altres poblacions. També proposa que se sancioni els propietaris dels pisos que “permeten i acullen a les màfies” i que es destinin més recursos per atendre els drogoaddictes.

Pel que fa al Govern espanyol, demanen que reguli la producció i distribució de drogues perquè les màfies no pugin fer negoci amb el perjudici de la salut i la convivència. També volen que es modifiqui la Llei d’arrendaments urbans amb una regulació pública dels preus, i consideren necessari que el sistema judicial defensi el dret a l’habitatge de manera efectiva.

Per acabar, el text de les plataformes veïnals sol·licita a les immobiliàries que negociïn amb els inquilins que volen viure als seus habitatges per evitar que caiguin en mans del narcotràfic.